07-02-2023

Ćosić: Bez povrijeđenih prethodnih dana u Budvi, materijalna šteta se još procjenjuje

Gostući u Dnevnoj informativnoj emisiji Polis Sekretar opštinskog tima za Zaštitu i spašavanje Hrais Ćosić kazao je da je jak olujni vjetar koji je zahvatio našu opštinu prethodnih dana pričinio značajnu mateirjalnu štetu.



Foto: PrintScreen

Prema evidenciji Službe zaštite i spašavanja, kako Ćosić ističe vjetar je polomio oko 46 stabala na tertitoriji Budve, a došlo je i do velikih oštećenja na komunalnoj infrastrukturi, objektima za stanovanje, SMŠ "Danilo Kiš", ali i motornim vozilima.

"U luci Budva četiri ili pet manjih barki je potopljeno, dva broda dužine pet i sedam metara i hope brod dužine 12 metara totalno su potopljeni u naletu olujnog vjetra. Povodom toga organizovano je vađenje potopljenih objekata iz akvatorijuma luke Budva. Kod Akademije znanja je oboreno stablo, u Podkošljunu je krov sa konstrukcije bio totalno odnešen, te je zbog nastalih okolnosti taj dio ulice jedno vrijeme bio potpuno zatvoren za saobraćaj i bilo je opasno da se građani kreću tim putem, problema je bilo i u Ulcii Filipa Kovačevića, a zatvoren je bio i tunel Mogren zbog pada krana na put", kazao je Ćosuć.

Sve službe bile na terenu, pripadnici Službe zaštite i spsašavanja maksimalno profesionalni

"Momci iz SLužbe zaštite i spašavanja pružili su maksimalnu profesionalnost i ovim putem moram da ih pohvalim kao i zaposlenike DOO "Komunalno Budva", koji su cijelu noć bili angažovani na terenu kako bi sanirali podljedice šetete koju je nanio olujni vjetar", istakao je on.

Povrijeđenih nije bilo, novčana procjena štete za sada nepotnata

"Matrijalna šteta se još uvijek procjenjuje, a ona se uglavnom dogdila na opštinskom vlasništvu", ističe Ćosić.

On je apropo nemilih događaja u Turskoj istakao da je preventiva majka svakog djelovanja, te da je Turska evroazijska država ali i država koja od zemalja u Evropi izdvaja najviše sredstava za spašavanje, te da su predstavnici crnogroskih Dirketorata za spašavanje u decembru bili na trening kampu u Turskoj, ali da su učestvovali i obuci u Makedoniji koja je roganizovana baš za slučaj turskog scenarija.

"Vrlo je teško reći da li smo spremni za vanredne okolnosti, ali preventiva je tu, važna je pravilna gradnja, poštovanje udaljenosti između objekata kao i još niz stavri koje utiču na to. A kasnije se radi o efikasnosti sistema i djelovanja na jedan efikasan i brz način", zaklčjučio je Ćosić.