17-08-2023

Crna Gora bilježi negativan prirodni priraštaj treću godinu za redom

Crna Gora već tri godine bilježi negativan prirodni priraštaj, a u tu zonu država je ušla znatno brže zbog pandemije korona virusa koja je tokom 2020. i 2021. odnijela veliki broj života, kazala je za Polis rukovoditeljka Sektora socijalnih statistika i demografije u Upravi za statistiku Snežana Remiković.

Crna Gora bilježi negativan prirodni priraštaj treću godinu za redom | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

U fokusu su pripreme za popis stanovništva koje će dati kompletnu sliku o stanovništvu kao najznačajnijem resursu u društvu. Uprava za statistiku ima nekoliko istraživanja za upravljanje migracijama, koja se sprovode radi pridruživanja EU, istakla je Remiković.

Pandemija koronavirusa prouzrokovala je da Crna Gora ranije uđe u zonu negativnog prirodnog priraštaja, a broj umrlih u odnosu na broj rođenih u 2021. godini je posebno alarmantan, naime u toj godini umrlo je 2190 ljudi u odnosu na broj rođenih.

"Uprava za statistiku proizvodi na godišnjem nivou podatke u odnosu na broj rođenih i umrlih i podaci pokazuju da smo već treću godinu za redom u negativnom prirodnom priraštaju, što znači da smo ušli u tu zonu negativnog prirodnog priraštaja brže od očekivanog zbog pandemije korana virusa", istakla je ona.

U toku su pripreme za popis stanovništva, nakon kojeg će se osim demografskih znati i niz drugih podataka.

"Popis je osnovno demografsko istraživanje, a pored demografskih daje nam još i jako puno drugih podataka iz oblasti, ekonomskih karakteristika, karakteristika invalidnosti, kulturoloških karakteristika i zaista daje potpunu sliku o stanovništvu kao resursu jedne zemlje. Vrlo je važno da se popis po pravilu održava svake desete gpodine, naravno ima uvijek izuzetaka, kao što je ovaj popis sa kašnjenjem, ali se po pravilu mora održati svake desete godine kako bi se ta slika koju procjenjumo u među popisnom periodu zaista postala potpuno jasna i čista pema popisnim rezultatima", kazala je ona.

Kada su u pitanju popisne statistike, Uprava se bavi istraživanjima koja se sprovode rasi pridruživanja EU.

"Uprava za statistiku ima nekoliko istraživanja koja prati, za upravljanje migracija i ta istraživanja se uvode za potrebe pridruživanja EU i potrebe evropske statistike. Ono što je najstartija staistika u CG i nainteresantnija jesu unutrašnje migracije odnosno preseljavanja unutar Crne Gore i trendovi u toj statsistici zaista pokazuju jedan stalni nivo preseljavanja iz opština sa sjevera, a doseljavanja u primorski ili centralni region", istakla je Remiković

Spoljni faktori utiču na migracije, ali se ne reflektuju u istraživanjima, istakla je pojašnjavajući da Uprava za statistiku sva istraživanja sprovodi u skladu sa Zakonom o statistici, pa se shodno tom zakonu donosi godišnji plan rada, koji definiše, koja će se istraživanja vršiti, a snage su kada su u pitanju migraciona istraživana u pitanju usmjerena na sljedeće statitsike:

"Statistika boravišnih dozvola, statistika međunarodnih migracija, nelegalnih migracija i azilanata odnsono lica pod međunarodnom zaštitom, to su zaista zahtjevni projekti i statistike, ali su isto tako i rpeduslov za jedno Evropsku statsitiku. Tako da su naše snage u dijelu migracione statistike usmjerene upravo na ovo", kazala je ona.

U pogledu statistike o migracijama, prema riječima Remiković Uprava za statistiku sa Ministarstvom unutrašnjih psolova sa kojim ima i sporazumnu saradnju prepoznala kao primarni izvor podataka za sve statistike međutim kako objašnjava Remiković, ti registri se formiraju za ostvarivanje prava lica koja su se obrtaila MUP-u, a ne primarno kao statistički podaci.

U EU se insistira na prilagođavanju administrativnih izvora kako bi se mogli koristiti i u statsističke svrhe, a krajnji cilj Uprave za statistiku je da se to primijeni i u Crnoj Gori.

D.P.