30-09-2013

Crna Gora i NATO?

Integracija u evroatlantske strukture predstavlja veoma značajan, ali ujedno i vrlo kompleksan poduhvat pred kojim stoji Crna Gora, s obzirom na to da se radi o procesu koji će imati dalekosežne posljedice za crnogorsko društvo u cjelini, na njenu ekonomiju kao i na nacionalnu bezbjednost.

Crna Gora i NATO? | Radio Televizija Budva

Međutim, u Crnoj Gori, stanovništo je još uvijek veoma podijeljeno po pitanju da li naša država treba da postane članica Sjeveroatlantskog saveza ili ne. Od 2006. godine, od kako je Crna Gora započela proces evroatlantskih integracija, procenat podrške građana članstvu u NATO-u nije rastao u zadovoljavajućem nivou. Bez obzira na aktivnosti koje Vlada sprovodi na planu povećanja podrške NATO integracijama, dobar dio crnogorske javnosti nije adekvatno upoznat sa svim pozitivnim i negativnim aspektima integracije.

Edukacija građana o samom karakteru NATO alijanse, njenom istorijskom razvoju, članicama i politici proširenja, ulozi i misijama koje NATO ima danas u svijetu, odnosu sa drugim državama i međunarodnim organizacijama, sa posebnim akcentom na odnos NATO-a i Evropske unije, kompatibilnosti evropskih i evroatlantskih integracija, kao i o svim eventualnim obavezama koje bi Crna Gora imala kao NATO članica, pozitivnim i negativnim stranama članstva kao i mogućnosti za eventualnu vojnu neutralnost Crne Gore, ključna je na putu ispunjavanja neophodnih kriterijuma i standarda integracije.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da podrška građana iznosi oko 30%, a mnogi kao razlog navode iskustvo NATO bombardovanja 1999. godine.

“Treba imati u vidu da su najbogatije države na svijetu trenutno članice NATO i EU. Građani moraju racionalno da razmišljaju, u interesu svoje djece, svog načina života, svog okruženja”, kazao je pukovnik doc. dr Mehmedin Tahirović, gostujući u studiju Radio Budve.

Na pitanje zašto Crna Gora, kao Austrija, Švedska ili Finska, ne može biti u EU, ali bez članstva u NATO, Tahirović je naglasio:
“Zahvaljujući istorijskoj poziciji, one su postale vremenom najbogatije države na svijetu, nijesu bile razrušene u ratovima i to je njihova sreća. Danas proces globalizacije uključuje sve, pa i te države. To je skup koji traži strahovito puno novaca, a nama se mnogo više isplati da dijelimo određene kapacitete sa onima koji nam mogu pružiti ono što nama treba u bilo kojoj kriznoj situaciji. Prema tome, mislim da su i članstvo u EU i članstvo u NATO onaj pravi okvir za Balkan.”