21-10-2021

Crnogorska delegacija u posjeti Institutu Robert Koh

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović predvodi crnogorsku delegaciju koja će od danas do ponedjeljka boraviti u posjeti Institutu Robert Koh u Berlinu.

Crnogorska delegacija u posjeti Institutu Robert Koh | Radio Televizija Budva

Foto:

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da će tokom posjete biće potpisan Memorandum o saradnji Instituta Robert Koh sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore (IJCG).

Navodi se da će predstojeća saradnja biti posebno usmjerena na sprečavanje i upravljanje epidemijama zaraznih bolesti ali i na bilateralnu razmjenu osoblja u kontekstu studijskih posjeta.

"Tema od značaja biće i upravljanje Kriznim Operativnim centrom čije se formiranje i izgradnja planiraju i u Podgorici, u okviru IJZCG, a koji će funkcionisati po uzoru na evropske centre", kazali su iz Ministarstva.

Crnogorska delegacija posjetiće i jednu od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi, Charite.

Iz Ministarstva su podsjetili da je nedavno u Podgorici formiram Savez kliničkih saradnika Crne Gore (MoCCA) čiji su članovi, pored Kliničkog centra i Univerzitetske klinike Charité i Institut Robert Koh i IJZCG.

"Očekuje se da Crna Gora dobije podršku i u oblasti unapređenja nadzora nad potrošnjom antibiotika ali i nad infekcijama uzrokovanih rezistencijom na primjenu ovih ljekova", navode iz Ministarstva.

Osoblje Univerzitetske bolnice Charite će, kako je najavljeno, pružiti i stručnu pomoć u vezi sa akreditacijom bolnica koju je pokrenula Komisija formirana pri Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Navodi se da će Delegacija u nedjelju prisustvovati otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita u Berlinu.

Samit se održava pod pokroviteljstvom kancelarke Angele Merkel, predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lejen, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i generalnog dikretora Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa A. Gebrehesusa.

Ministarstvo zdravlja, kako se navodi, posebno je zahvalno ambasadoru Njemačke u Crnoj Gori, Robertu Veberu i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na predanom radu u cilju unapređenja crnogorskog zdravstvenog sistema.

"U delegaciji su direktorica Kliničkog centra Crne Gore, Ljiljana Radulović, direktor IJZCG Igor Galić, epidemiolog Milica Stanišić, rukovoditeljka sistema kvaliteta IJZCG Miljana Pavličić i savjetnik premijera Ananije Jovanović", naveli su iz Ministarstva zdravlja.