15-07-2020

Crnogorski ljekari se plaše smanjenja plata na jesen

Ljekari i medicinski radnici iz Kliničkog centra zabrinuti su da će plate svim radnicima u sistemu zdravstva biti smanjene od jeseni, zbog loše ekonomske situacije u Crnoj Gori nakon izbijanja epidemije virusa korone, piše Dan.


Foto: Ilustracija

Medicinski radnici su upozorili da se sve češće čuju informacije da će plate biti umanjene zbog nedostatka novca u državnom budžetu.

Ljekar i član Sindikata doktora medicine Ana Ičević ocijenila je za Dan da su zabrinuti zbog informacija o mogućem smanjivanju plata, nakon širenja virusa koji će dodatno otežati finansijsku situaciju u državi.

"U posljednje vrijeme, naročito kako se zaoštrava epidemiološka eituacija u Crnoj Gori i sluti velika ekonomska kriza, najava da ni plate zdravstvenih radnika neće biti pošteđene vjerujemo da bi izazvala revolt kompletne javnosti. Mi u sindikatu smo zabrinuti naravno, jer bi to bio snažan udar na egzistenciju zdravstvenih radnika. U vremenu epidemije plašimo se da bi to moglo značajno uticati i na motivisanost zdravstvenih radnika. Ne treba zaboraviti da je većina nas na prvoj liniji odbrane od Kovid pandemije i da bi smanjenje zarada potencijalno povećalo odliv ljekara iz Crne Gore", upozorava Ičević.

Ljekar i član Sindikata doktora medicine Milena Petrović kazala je da bi smanjenje plata medicinskim radnicima uticalo na njihovu motivisanost i funkcionisanje zdravstvenog sistema.

"Za ljekare koji su prva linija odbrane mjesecima unazad, zadnje što je potrebno jeste da počnu brinuti i o egzistencijalnim pitanjima. Smatramo da bi smanjenje plata izazvalo veliku demotivaciju svih zdravstvenih radnika, te da bi im pored brige za zdravlje pacijenata, nametnulo i brigu za sopstveni opstanak. U trenutku kad cijeli svijet vapi za ljekarima i zdravstvenim radnicima, svaka priča o smanjenju njihovih zarada predstavljala bi prijetnju po održivost zdravstvenog sistema", ističe Petrović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je za Dan da nema saznanja da će doći do smanjivanja plata, niti se to najavljuje.

"Ne vjerujem da će se u zdravstvu plate smanjivati. Mislim da se radi o dezinformacijama", kaže Čirgić.