12-04-2023

Crnogorski naučnici da iskoriste mogućnosti Evropske laboratorije

Delegacija Crne Gore posjetila je Evropsku laboratoriju za molekularnu biologiju (EMBL) sa sjedištem u Hajdelbergu, u Njemačkoj. Poručeno je da je cilj posjete da se ohrabri crnogorska istraživačka zajednica da iskoristi višestruke mogućnosti koje pruža EMBL.

Crnogorski naučnici da iskoriste mogućnosti Evropske laboratorije | Radio Televizija Budva

( )

Posjeta ovoj značajnoj evropskoj laboratoriji iz domena prirodnih nauka, imala je za cilj unapređenje zajedničke saradnje kao i aktivniju promociju sadržaja koje ova organizacija nudi istraživačima iz zemalja članica, kao i dalje jačanje saradnje i mogućnosti za potencijalno angažovanje u servisima koje nudi EMBL.

„Ova posjeta je bila odlična prilika da se naznače naredni koraci za dalje jačanje naše već uspješne saradnje, kao i da se definiše zajednički pristup intenzivnijoj promociji EMBL aktivnosti u Crnoj Gori. Imajući u vidu značaj ove organizacije za razvoj istraživanja u oblasti prirodnih nauka, želimo da ohrabrimo crnogorsku istraživačku zajednicu da iskoristi višestruke mogućnosti koje pruža EMBL“, istakli su predstavnici crnogorske delegacije.

Crna Gora se pridružila EMBL-u kao zvanična država članica 2018. godine. Po pristupanju, potpisan je i Memorandum o razumijevanju između EMBL-a i Univerziteta Crne Gore kako bi se podstaklo kontinuirano učešće istraživača i učvrstio okvir saradnje EMBL-a i Crne Gore. Dosadašnja saradnja uključila je angažovanje u zajedničkim obukama i razvoj naučne saradnje u oblastima istraživanja od zajedničkog interesa, posjetu istraživača i studenata Hajdelbergu, kao i organizovanje praktičnih kurseva o ćelijskoj disocijaciji i analizi, na Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore. Naučna saradnja i razmjena u oblasti evolucione biologije su unaprijeđene, uključujući analize sprovedene u istraživačkom centru za genomiku u Hajdelbergu.

„Veoma smo zadovoljni što smo ugostili važne crnogorske aktere, predstavnike Ministarstva i akademske zajednice, u cilju diskusije na temu nadogradnje postojećih naučnih i institucionalnih veza radi jačanja naše bilateralne i multilateralne saradnje sa crnogorskom naučnom zajednicom“, izjavila je šefica EMBL Odjeljenja za međunarodne odnose Plamena Markova.

„Crnogorski istraživači i studenti mogu imati još više koristi od naših kurseva, kratkih posjeta našim laboratorijama širom Evrope kao i pristupa našim istraživačkim objektima svjetske klase“, dodala je ona.

Pored članica EMBL Savjeta, Lidije Vukčević i Ivane Lagator iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, sastancima je prisustvovao i predstavnik Univerziteta Crne Gore, prof. Danilo Mrdak. U ime EMBL-a, pored gospođe Plamene Markove, i lideri istraživačkih grupa su razmatrali mogućnosti za dalje proširenje naučne saradnje u prioritetnim oblastima istraživanja.