02-08-2023

Crnogorski tim osvojio dva priznanja na Međunarodnoj ekonomskoj olimpijadi u Grčkoj

Crnogorski tim osvojio je dvije specijalne nagrade na upravo okončanoj 6. Međunarodnoj ekonomskoj olimpijadi, koja je u hibridnom formatu, online i u Grčkoj, gdje su boravili i naši predstavnici, održana od 24. jula do 1. avgusta.

Crnogorski tim osvojio dva priznanja na Međunarodnoj ekonomskoj olimpijadi u Grčkoj | Radio Televizija Budva

Foto: primorski.me

Našu nacionalnu ekipu činili su učenici iz Bara, Budve i Podgorice: Dimitrije Pavlović, Bogdan Savićević i Lazar Mašanović iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar, Nikola Vukoslavčević (JU Srednja ekonomska škola Mirko Vešović, Podgorica) i Feliks Koba (JU Srednja Mješovita škola Danilo Kiš, Budva). Oni su na II Državnom takmičenju učenika srednjih škola iz oblasti Ekonomije, biznisa i finansija ostvarili najbolji rezultat i time stekli pravo učešća na ovogodišnjoj olimpijadi.

Šesto izdanje međunarodnog takmičenja okupilo je talentovane učenike iz 47 država, a Crnoj Gori su naši predstavnici uspjeli da donesu čak dva priznanja – učenik barske škole Lazar Mašanović imao je maksimalnih 50 bodova u Igri finansijske pismenosti i dijelio je prvo mesto sa takmičarem iz Brazila u konkurenciji 224 učesnika. Drugu specijalnu nagradu je osvojio učenik iz Budve, Feliks Koba, koji je osvojio priznanje u istoj kategoriji.


Foto: primorski.me

Olimpijada je održana u organizaciji IEO i Univerziteta Thessaly u Volosu – Grčka. Uz podršku JU Centar za stručno obrazovanje, pet učenika iz tri srednje stručne škole iz Crne Gore, takmičili su se u tri oblasti i to test iz ekonomije, igra finansijske pismenosti i studija slučaja.

Koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija iz Centra za stručno obrazovanje Srđan Obradović ističe da su na ovogodišnjoj olimpijadi znanje imali priliku da pokažu 224 takmičara. Prvog dana, kako je pojasnio, učesnici su radili test iz oblasti Ekonomije, drugog dana su se takmičili u Igri finansijske pismenosti, a trećeg i četvrtog dana radili su na problemu i prezentovali rješenja iz studije slučaja.

„Tokom svih dana organizovan je veliki broj predavanja, panel diskusija, kulturno veče i razmjena iskustava među učenicima i nastavnicima„, sumirao je proteklu olimpijadu Obradović.

Pored učenika, u timu su bili i mentori, Ivana Perović, nastavnica iz JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara i Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija iz JU Centar za stručno obrazovanje.

Ivana Perović ne krije ponos i zadovoljstvo rezultatima crnogorskih učenika, naročito onih koji su znanje sticali u klupama barske Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

„Meni je bila velika čast što sam sa kolegama iz organizacionog tima Centra za stručno obrazovanje bila deo ovog prestižnog takmičenja a najviše sam ponosna na Lazara, Dimitrija i Bogdana koji su stali „na crtu“ mnogim državama u kojima je obrazovni sistem drugačiji od našeg! Svaka čast još jednom, učenici su nam za ponos„, zaključila je Perović.

Izvor: Primorski portal