10-06-2019

CTU traži da vlast riješi haos u Kotoru, Izletnički autobusi ne znaju gdje s gostima

Crnogorsko turističko Udruženje, na čijem čelu je Žarko Radulović, ponovilo je apel gradskim vlastima u Kotoru, da sazovu hitan sastanak sa predstavnicima Udruženja autobuskih prevoznika i Asocijacije turističkih vodiča i regulišu haos nakon odluke da izletnički autobusi ispred Starog Grada ne mogu preuzeti ili iskrcati svoje grupe.

CTU traži da vlast riješi haos u Kotoru, Izletnički autobusi ne znaju gdje s gostima | Radio Televizija Budva

Nejasno je, kako poručuju, ko je ovakvu odluku donio prije 10 dana, ali pružaoci ove turističke usluge su to saznali na licu mjesta, nakon naplate kazni .

“Treba li pojašnjavati koliko je takvo postupanje neprofesionalno , te koliko je štete putnicima , agencijama nanijelo ( u čijem planu je uvijek navedeno da se autobusom putuje do mjesta udaljenog dva minuta od starog grada ) ? Šta je sa nenajvljenim troškovima , saobraćajnom kolapsu koji nastaje, budući da na terenu( prema informaijama koje dobijamo) Komunalna i saobraćajna policija postupaju različito , a dodatne nevolje tek počinju kada treba odrediti alternativni parking?”, pitaju iz CTU, kao i šta je ovakvim načinom donošenja i primjene dobila Crna Gora kao turistička destinacija?

Uz to,kako dodaju, i kazna se naplaćuje po nedefinisanim normama.

"I kako nam u javljaju članovi, može iznositi 50, ali i 100 eura, zavisno od procjene na licu mjesta , a ne propisanih normi …Umjesto da bude poučno negativno iskustvo Opštine Budva , koja je prošle godine izmjestila stajališta par kilometara od Starog grada , Kotor neobjašnjivo donosi i primjenjuje tako važnu odluku u svega nekoliko dana ?!”, poručuju iz CTU.

Mnogo je pitanja, kako kažu, otvoreno načinom “donošenja” i “primjene”, te stoga apeluju na “gradske oce “ da u interesu javnosti objasne nekoliko važnih stvari:

"-ko je sebi dodijeliio nedležnost za donošenje ove odluke i tako direktno ugrozio izletničke programe - već za narednu sedmicu otkazano preko 60 dolazaka- svega 10 dana nakon što je Turistička organizacija saopštila da je Kotor posjetilo preko 74.000 izletnika tj. 18% više u odnosu na isti uporedni period prošle godine.

-po čijem nalogu je koncipirana ovakva odluka ,gdje je i na koji način formalno pravno uobličena i donesena ?

-kako je određena visina kazni i kada je odluka zvanično stupila na snagu i zašto turistički poslenici o tome nisu blagovremeno obaviješteni , kada već nisu konsultovani ? Tako bi u elementarno pristojnoj poslovnoj komunikaciji dobili šansu da partnerskim Agencijama objasne promjene, koriguju cijene i sačuvaju ugled.

-kako su definisane nadležnosti Komunalne i Saobraćajne policije, koje ako je suditi po primjedbama sa terena djeluju neusklađeno'", pitaju iz CTU-a.

Kako dodaju, ovako ishitrenim i neprofesionalnim potezima, samo se ruši reputacija Crne Gore kao respektabilne turističke destinacije u razvoju –koja u svojoj državi generiše skoro 30 odsto GDP-a.

“Pozivamo sve strane da se sastanu što prije i konstruktivno prevaziđu novonastalu situaciju , u interesu građana i turista”, zaključuju u CTU.