13-08-2018

Danas ističe rok za Hiljadu plus

Rok za prijavljivanje građana za projekat Hiljadu plus ističe danas.

Danas ističe rok za Hiljadu plus | Radio Televizija Budva

Građani su počeli da se prijavljuju 23. jula i tada su dostavili 430 prijava, najviše u ovom roku. Samo u prvoj sedmici predaje dokumentacije predali su bankama 709 aplikacija.

U projektu učestvuju NLB Montenegro banka, Crnogorska komercijalna, Lovćen, Erste i Societe generale Montenegro banka.

Građani su, nakon predaje dokumentacije, dobili potvrdu koja sadrži šifru, datum, kao i tačno vrijeme predaje aplikacije. Spisak predatih prijava objavljuje se na sajtu projekta www.1000plus.me.

Nakon zatvaranje poziva, Projektni odbor će pregledati dokumentaciju i donijeti konačne odluke o čemu će obavijestiti aplikante i uručiti im vaučere.

Građani će sklopiti predugovor sa investitorom na osnovu vaučera, a nakon toga i ugovor o kupoprodaji sa bankom i investitorom.

Cijene stanova, prema projektu, neće biti veće od 1,1 hiljada EUR po metru kvadratnom.

Vrijednost projekta je 20 miliona EUR. Od toga je deset miliona obezbijedila Vlada posredstvom Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), dok sa deset miliona participiraju komercijalne banke.

Visina fiksne kamatne stope u projektu 2,99 odsto, dok se kredit otplaćuje 20 godina.

Krediti se dodjeljuju određenim ciljnim grupama i to 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba imaju do 35 godina, a 30 odsto ostalim korisnicima.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma očekuju da će u projektu između 400 i 450 porodičnih domaćinstava riješiti stambeno pitanje, odnosno više od 1,2 hiljada građana.