29-06-2018

Demokrate: Pinjatić svojim iskazom slikovito objasnio način na koji DPS godinama vlada

Iz Demokratske Crne Gore su reagovali na sinoćnje izjave Đorđija Pinjatića koje je crnogorska javnost mogla da čuje u emisiji Načisto, navodeći da su one teško mogle iznenaditi bilo koga u Crnoj Gori, jer je u njima sadržano sve ono što o nedemokratskim mehanizmima aktuelne crnogorske vlasti ionako, bez izuzetka, zna svaki crnogorski građanin.

Demokrate: Pinjatić svojim iskazom slikovito objasnio način na koji DPS godinama vlada | Radio Televizija Budva

Ipak, kako se navodi u saopštenju Demokrata, Pinjatićev iskaz sadrži jedan momenat koji je izuzetno bitan za bolje razumijevanje načina na koji funkcioniše DPS, koji se sastoji u tome da u ovoj prilici DPS nije optužen ni od koga spolja za neljudska postupanja sa ljudskim dušama, već iznutra – od samih aktera ovih procesa. Pinjatićeve izjave su, dakle, svojevrsna autodijagnoza DPS-a, do koje je kad-tad moralo doći.

"Ne ulazeći u motive Pinjatićeve odluke da o ovome progovori, jer bi to razvodnilo cijelu priču, moramo primijetiti da je proradio princip „rekoh i spasih dušu svoju“, i u narednom periodu treba očekivati da će biti još Pinjatića, jer su grjehovi koje prema crnogorskom građanstvu nosi organizovana kriminalna grupa preveliki za pleća svakog čovjeka koji ima savjest", navodi se u saopštenju Demokrata.

"U emisiji Načisto, u iskazu bivšeg poslanika DPS-a i šefa kluba odbornika DPS-a u Budvi, čuli smo više suštinskih poruka od kojih se, prosto, ne zna koja je od koje slikovitija za razumijevanje načina na koji DPS već godinama vlada u Crnoj Gori.

Pinjatić je perfektno ilustrovao kako DPS zloupotrebljava sredstva poreskih obveznika i njima - zar neko uopšte sumnja - kupuje glasove. Uvođenjem principa trgovine ljudskim dušama, DPS je potpuno ukinuo demokratski princip da se građani na izborima opredjeljuju s obzirom na kombinaciju učinaka vlasti u prethodnom mandatu i programa predočenih u izbornoj kampanji. Hajde da se zapitamo kako bi bilo moguće da DPS ostvaruje izborne trijumfe u najsiromašnijim sredinama da nije onog što je kod Komnenića saopštio Pinjatić?

Od Pinjatića smo čuli i to da se DPS ne odnosi neljudski samo prema protivnicima svoje politike, već i prema svojim podržavaocima među kojima, takođe, ima „žrtvene jarce“, kako se izvolio izraziti Pinjatić, kada posluže svojim, po svoj prilici, jednokratnim namjenama, kao i to da se kadrovi DPS-a često stavljaju u funkciju pogrešnih tragova za nadležne institucije kako istrage ne bi kojim slučajem dovele do mozgova cijelih operacija. Pinjatićev intervju se može čitati i na taj način: kao očajnički pokušaj vapijućeg glasa da pozove nekoga Upomoć! i da pritajeno, u značajnoj mjeri nemuštim jezikom, poruči ono što je već svima jasno, a to je da su svi dosad optuženi i osuđeni zapravo samo bili puki izvođači radova za vrhovnog kriminalca i obični pioni na njegovoj tabli. Ova nemuštost insajdera u slučaju Zavala je nešto što nakon cijelog intervjua ostavlja gorak ukus u ustima upravo zbog svoje suštinske izlišnosti. Zar mu je malo bilo što je odležao godinu dana u zatvoru, pa se i dalje, uz primjetne ograde u svojim iskazima, maglovito izražava u odnosu na svoje doskorašnje kolege iz DPS-a, očigledno braneći neodbranjivo? Čemu to kad javnost od njega nije mogla doznati nešto više od onog što ionako vrapci u Crnoj Gori znaju, osim još jednog svjedočanstva kao potvrde kriminalne prakse DPS-a?", ističe se u saopštenju.

Demokrate smatraju da ipak, i pored Pinjatićeve težnje da sakrije istinu o svim događajima, koja, paradoksalno, postoji paralelno sa težnjom da se sve o slučaju Zavala otkrije, što se može razumjeti kao posljedica Pinjatićeve emotivne ambivalencije prema svojim prijateljima i neprijateljima, kako bi ih, misleći na potpuno iste ljude, nazvao Svetozar Marović, bivši poslanik DPS-a saopštio je dovoljno da bi nadležne institucije u Crnoj Gori, da se za išta smatraju nadležnim, morale pod hitno da reaguju. Pošto to nije slučaj, moraćemo i dalje da čekamo trenutak u kojem će još ponekom funkcioneru DPS-a proraditi pokajnički impuls, nakon kazne.

"Takođe, ostaje i mogućnost da onima čije su se duše kupovale od prljavog novca dozlogrdi sopstvena uloga Đukanovićevog topovskog mesa za bitke sa sistemom demokratskih vrijednosti, adekvatnim za jednu evropsku državu u 21. vijeku. Uvjereni smo da se trenutak kolektivne crnogorske katarze neumitno približava, a Pinjatićeva sinoćnja ispovijest samo je jedno od znamenija koja na tu neumitnost ukazuju", zaključuje se u saopštenju Demokrata.