04-04-2022

Druga osnovna škola: Počeo upis prvaka, detalji i teritorijalni princip

Upis u prvi razred osnovne škole u JU "Druga osnovna škola" počeo je u petak, 1. aprila 2022. godine. Kako je saopšteno, upisuju se djeca rođena 2016. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini.

Druga osnovna škola: Počeo upis prvaka, detalji i teritorijalni princip | Radio Televizija Budva

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta podstiče roditelje da upis vrše elektronskim putem.

Servis upisi.edu je dostupan za registraciju korisnika, a podnošenje zahtjeva za upis počelo je 1. aprila.

Za registraciju je neophodno da roditelj/staratelj posjeduje e-mail adresu radi kreiranja naloga. Nakon kreiranja naloga, popunjavanjem forme za upis djece na portalu podnosi se zahtjev za upis i zakazuje datum i vrijeme testiranja, dok se procedura upisa završava tek nakon obavljenog testiranja.

Roditelji/staratelji su u obavezi da na testiranje djeteta donesu ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove od djetetovog izabranog pedijatra. Testiranja će se obavljati u toku aprila i maja mjeseca, odnosno od 08.04. do 27.05.2022. godine.

Detaljno uputstvo za elektronski upis, roditelji mogu pronaći na You Tube kanalu, na linku:

Ukoliko roditelji imaju teškoća prilikom zakazivanja testiranja ili im je pristup internetu otežan mogu da se obrate Školi telefonskim putem ili Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na e-mail info@ict.edu.me.

Roditelji koji nemaju mogućnosti da zakažu termin za testiranje putem portala mogu doći u školu u periodu između 11:00 - 13:00 časova.

"Prilikom upisa vodi se računa o teritorijalnom principu, što znači da su za svaku školu određena pripadajuća naselja/ulice. Svrha teritorijalnog principa je, prije svega, da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu. Napominjemo da će, zbog primjene teritorijalnog principa, u slučaju promjene adrese stanovanja, jedan dio roditelja/staratelja biti dužan da dostavi i potvrdu o prebivalištu. Promijenjeno mjesto prebivališta kontroliše nadležni državni organ", saopšteno je iz škole.

JU “Druga osnovna škola” Budva, na osnovu Dopisa Sekretarijata za društvene djelatnosti, kao organa lokalne samouprave Opštine Budva nadležnog za poslove obrazovanja, pripadaju naselja:

1. Podostrog
2. Pobori
3. Markovići
4. Lazi
5. Lapčići
6. Brajići
7. Bečići
8. Boreti
9. Sveti Stefan

10. Na užem području grada, prema ovoj školi gravitiraju sva naselja sa desne strane XI ulice do snjenog izlaska na ulicu Žrtava fašizma, naselja sa desne strane ulice Žrtava fašizma od tačke spajanja sa XVI ulicom, do tačke spajanja XVI ulice i Žrtava fašizma, zatim naselja sa desne strane XVI ulice do spajanja sa Mainskim putem, zatim naselja sa desne strane Mainskog puta do ukrštanja sa II ulicom, naselja sa lijeve strane II ulice do ukrštanja sa XIV ulicom, naselja sa lijeve strane XVI ulice do izlaska na rijeku Grđevicu i lijeva strana rijeke Grđevice do ulivanja u more, i to:

10.1. Podkošljun
10.2. Lazi
10.3. Velji Vinograd
10.4. Babilonija
10.5. Boljačin do
10.6. Sveta Petka
10.7. Naselje Adok
10.8. Naselje Podmaine
10.9. Naselje pod rijekom Grđevicom

"O svim dodatnim informacijama bićete blagovremeno obaviješteni", kazali su.