31-07-2018

Država očekuje milijardu eura profita od turizma

Crna Gora očekuje da će devizni priliv od turizma ove godine premašiti milijardu eura. To bi, kako kaže ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, bio spektakularan rezultat.

Država očekuje milijardu eura profita od turizma | Radio Televizija Budva

“U Crnoj Gori je 13. jula bilo oko 170.000 turista, što je nekih 7,0 odsto više nego na isti dan prošle godine, a kumulativno imamo, statistički obrađeno za pet mjeseci, ozbiljan rast od skoro 22 odsto. Predsezona je bila jako dobra, a i sezona protiče ozbiljno dobro i imamo ozbiljne najave za podsticaj, tako da smo u principu ostvarili svoj primarani cilj, a to je produženje sezone”, ističe Radulović u izjavi za Tanjug.



Kako precizira, sezonu su sa ranijih tri mjeseca produžili uz pomoć ozbiljnih i velikih turoperatora preko kojih većina velikih hotela funkcioniše, tako da su prve goste imali već sredine maja, dok će posljednje grupe ispratiti u posljednjoj dekadi oktobra.Prema riječima Radulovića, devizni priliv od turizma bilježi u prvih pet mjeseci otprilike rast od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema riječima Radulovića, priliv od turizma u bruto domaćem proizvodu Crne Gore učestvuje u ovom trenutku sa 23 odsto, a plan je da sa stopom rasta koju sad bilježe dođu do 30 procenata 2030. godine.

“Jako je nezahvalno pričati o broju kreveta kojima raspolažemo jer bi to zvučalo kao hvalisanje. Samo ću reći da smo od početka godine do danas otvorili sedam hotela sa četiri i pet zvjezdica koji raspolažu sa dvije hiljade kreveta i u kojima se zaposlilo hiljadu ljudi. Do kraja ove sezone ćemo, mislim, otvoriti 11 hotela ukupno te kategorije, i zbog toga sam rekao da se mijenja struktura gostiju”, kaže on.

Što se tiče kampova, kojih je ranije bilo puno na crnogorskoj obali a sada ih ima samo na nekoliko određenih lokacija, Radulović ističe da je u planu izdvajanje jedne ozbiljne površine za razvoji savremenih kampova, odnosno glampinga.

“U Crnoj Gori ministratvo urbanizma, ministarstvo građevinarstva i ministarstvo turizma su u jednom, i to ne bez razloga. Mi smo smanjili građevinska područja na primorju sa nekih 15,3 odsto na sadašnjih 9,3 odsto. Smanjili smo zone u kojima je moguće graditi, ali smo odlučili da te zone u kojima je moguća gradnja valorizujemo na pravi nacin. Na crnogorskoj obali je u toku nevjerovatan razvoj mnogih stranih investicija i sve su usmjerene ka turizmu”, navodi Radulović.