15-03-2023

Đukanović: Pobijediću jer se zalažem za najveće vrijednosti

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović poručio je da će pobijediti na predsjednički izborima zato što se, kako je kazao, zalaže i bori za najveće vrijednosti savremene Crne Gore.


Foto: DPS

On je na skupu u Pljevljima kazao da je tokom 25 godina očuvana stabilnost, međunacionalni sklad, uspostavljena ekonomska održivost, država sačuvana od bombardovanja, obnovljena nezavisnost i da je Crna Gora usmjerena ka evropskom sistemu vrijednosti.

Đukanović je ocijenio da je predsjednička kampanja produžetak dvoipogodišnje političke prakse u Crnoj Gori koja je obilježena vrlo lošom karakteristikom i vremenom u kojem je nova vlast kao svoju ideologiju demonstrirala iskompleksirani revanšizam.

On je istakao da se politički oponenti u tom vremenu nijesu mnogo služili činjenicama, već da je njihova politika bila politika grubih izmišljotina, očiglednih konstrukcija i etiketa kojima su željeli opoganiti Crnu Goru.

Kako je kazao, konstrukcija je bila da je Crna Gora “spržena zemlja”.

On je naveo da je Crna Gora od 2006. do 2020. godine bila najdinamičnija ekonomija u Jugoistočnoj Evropi.

"Crna Gora je postala najrazvijenija zemlja našeg regiona. Sjetićemo se svi, ako ne zbog godina a ne neke dalje istorije, svega što smo mogli pročitati u istorijskim čitankama – Crna Gora je nažalost kroz vjekove bila siromašna zemlja“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je Crna Gora tokom njihovog upravljanja postala najrazvijenija ekonomija regiona.

„Nažalost, danas bi mogli kazati nakon dvoipogodišnjeg iskustva da je aktuelna vlast udarnički radila da je učini sprženom zemljom“, dodao je on.

Đukanović je kazao da je druga konstrukcija manipulacija da je Crna Gora “antisrpska”, navodeći da Crna Gora nikada nije bila antisrpska i da to nije ni danas.

„Nema Srbija boljeg prijatelja u regionu od Crne Gore. Godine kojima smo mi upravljali Crnom Gorom su bile godine u kojim smo upravo demonstrirali to prijateljstvo“, rekao je Đukanović i dodao da je pristojna, građanska, demokratska evropska Srbija uvijek u Crnoj Gori imala iskrenog partnera.

Đukanović je naveo da su protiv velikosrpskog nacionalizma i svakog drugog nacionalizma koji atakuje na građansku državu Crnu Goru.

„To priznajemo, to smo bili, to jesmo, to ćemo nepokolebljivo ostati”, saopštio je Đukanović i dodao da je treća konstrukcija ta da je Crna Gora zemlja kriminala i korupcije.

On je ocijenio da su protivkandidati i njihove partije funkcionalno i institucionalno „obogaljili“ Crnu Goru.

Prema riječima Đukanovića, veoma vrijedno se radi na rušenju crnogorske ekonomije.

Đukanović je istakao da nema nikog ko ne želi da građani Crne Gore imaju bolje plate i penzije i da je politika koja to nema za svoj krajnji cilj je neodgovorna i neozbiljna politika.

Kako je kazao, povećane zarade izmiruju se tako što je ispražnjen Fond zdravstvenog osiguranja.

On je, govoreći o prioritetima u sljedećih pet godina, kazao da se prvo mora nastaviti sa izgradnjom Crne Gore kao građanske države.

Đukanović je naveo da se što hitnije država mora vratiti ekonomskom razvoju.

Đukanović je istakao da je Crna Gora od prvog dana obnove nezavisnosti znala šta hoće – da bude dio evropske i evroatlantske zajednice.

„Nema nikakve sumnje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije“, rekao je on i dodao da je ubijeđen da će Crna Gora tokom njegovog sljedećeg predsjedničkog mandata postati članica Unije.