11-02-2021

Evropska unija donirala 90 hiljada zaštitnih maski KCCG

Evropska unija (EU) donirala je 90 hiljada zaštitnih maski Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), vrijednosti 360 hiljada EUR, saopšteno je iz Delegacije EU u Podgorici.

Evropska unija donirala 90 hiljada zaštitnih maski KCCG | Radio Televizija Budva

Kako su naveli, KCCG je dobio 90 hiljada FFP2 zaštitnih maski, koje je donirala Unija u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, na zahtjev Crne Gore.

„Vrijednost donacije, koja je dopremljena iz skladišta rescEU medicinske rezerve u Grčkoj je 360 hiljada EUR, a ranije je dopremljen i kontingent pomoći iz Slovačke, koji sadrži 15 hiljada PCR testova, hiljadu peškira i 120 ćebadi“, dodaje se u saopštenju.



Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je povodom uručenja donacije kazao da je to još jedna u nizu potvrda da EU nije zaboravila Zapadni Balkan.

„Naprotiv, dokazuje da je spremna da kroz razne instrumente daje doprinos u prevazilaženju problema vezanih za pojavu koronavirusa na ovim prostorima“, rekao je Sekulović.

On je istakao da će donacija pomoći zaposlenima u KCCG da na sigurniji i bezbjedniji način rade zahtjevne i teške poslove, pomažući svima onima kojima se pruža medicinska pomoć u toj ustanovi.



Iz Delegacije EU naveli su da troškove nabavke, skladištenja i transporta medicinske opreme u okviru medicinske rezerve rescEU u potpunosti finansira Evropska komisija, dok Unija koordiniše i sufinansira transportne troškove svih isporuka putem EU Mehanizma za civilnu zaštitu.

Evropski komesar za upravljanje krizama, Janez Lenarčič, kazao je da EU nastavlja da pomaže usmjeravanje pomoći za borbu protiv pandemije, unutar Unije, ali i u susjednim zemljama koje se bore protiv koronavirusa.

„Zahvaljujem se državama članicama i državama učesnicama na njihovoj solidarnosti u ovom ključnom trenutku“, zaključio je Lenarčič.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da je to još jedna u nizu donacija koja je u Crnu Goru stigla sa relevantnih evropskih adresa, a koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova opredijelilo za KCCG.

„Zahvalni smo na tome, jer se na taj način potvrđuje da država prepoznaje svu težinu i složenost poslova koje obavljamo mi u Kliničkom centru boreći se za zdravlje svakog pacijenta”, navela je Radulović.

Navodi se da je od marta prošle godine EU izdvojila 53 miliona EUR za pomoć odgovoru Crne Gore na pandemiju, uključujući isporuku medicinske opreme, kao i dugoročna ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu i socijalno-ekonomski oporavak zemlje.