01-02-2018

Fitosanitarne mjere u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja Crvenog surlaša palmi

Crveni palmin surlaš jedna od najvažnijih štetočina palmi. Prisutan je u mnogima zemljama Mediterana i zemljama istočne, južne i zapadne Azije.

Fitosanitarne mjere u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja Crvenog surlaša palmi | Radio Televizija Budva

Pored ukrasnih, crveni palmin surlaš napada još urmine i kokosove palme. Tako pravi ogromnu ekomomsku i ekološku štetu. Larva čini najveću štetu na palmi jer pravi hodnike samo u mekom tkivu, kao što su lisna rozetna, gornji dio debla ili baza lisnih peteljki.

Na teritoriji Opštine Budva crveni palmin surlaš je prvi put registrovan krajem 2014. godine. Na javnim površinam pojavio se početkom 2015. god. na palmama Phoenix canariensis na šetalištu ispred Atlas Banke i Trgu Slobode.

Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove kazali su da su na palmama sprovedene fitosanitarne mjere na način što su dvije palme uklonjene a sve palme u radijusu od 100 metra hemijski istretirane. Tokom 2015. godine Fitosanitarna uprava donosi Akcioni plan za sprječavanje širenja i suzbijanja Crvenog surlaša palmi - Rhynchophorus ferrugineus (Oliver), i iz tog razloga nalaže se Opštini Budva, Sekretarijatu za komunalno stambene poslove da mora primjeniti preventivne fitosnitarne hemijske mjere da bi se moglo kontrolisati širenje palminog surlaša. Rješenjem Fitosanitarne inspekcije određena su tri hemijska tretmana insekticidom sa aktivnom materijom „dimetoat“. Konkretno radi se o nalivanju centralnog dijela krošnje palme koji ova štetočina i napada.

Takođe, u saradnji sa fitosanitarnom ispekcijom obilaze se držaoci bilja koji imaju kanarske palme u svome vlasništvu i objašnjava im se o kakvoj se štetočini radi i nalože im se da hemijski tretiraju palme u svom vlasništvu.

U 2016. godini u skladu sa akcionim planom povećava se broj tretmana na obaveznih pet pri tome se koriste naizmjenično tri aktivne materije i to: inidoclopid, hlorpirifosa i dimetoat. U 2015. i 2016. godini uništeno je oko 30 palmi sa javnih površina u opštinie Budva. U 2017. god. u skladu sa akcionim planom takođe je predviđeno minimum pet tretiranja.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove je povećao broj hemijskih tretiranja na osam sa već pomenutim aktivnim materijama. Tretiranje se izvršavalo na vremenskom razmaku do 30 dana. O svakom hemijskom tretmanu građani i uzgajivači pčela su bili obavješteni putem medija. Palme su tretirane u ranim jutarnim časovima (od 5h do 8h u ljetnim mjesecima, zbog velikog broja turista), po vedrom vremenu bez vjetra i kiše, sa sredstvima u koncentraciji koju propisuje Akcioni plan za sprječavanje širenja i suzbijanje Crvenog palminog surlaša. U 2017. i 2018. god. uklonjeno je oko 30 palmi sa javnih površina. Takođe u ovoj godini biće raspisan tender o predviđenom hemijskom tretiranju kojim će se početi sredinom marta mjeseca.

Kada se vizuelnim pregledom uoče simptomi napada palminog surlaša, zavisno od stepena oštećenja gdje meristem nije potpuno uništen primjenjuje se revitalizacija ili gdje je oštećenje veliko, palma bi morala biti uništena.

Iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove su građane putem medija savjetovali i upozoravali o ovom štetnom organizmu. U većini slučajeva građani izbjegavaju preventivno hemijsko tretiranje, i obraćali su se samo kada su simptomi Crvenog surlaša palmi vidljivi ili kada su palme uništene. Veliki broj napadnutih palmi kod privatnih korisnika nije uklonjen, a one predstavljaju glavni izvor širenja ove štetočine.

Sekretarijat za komunalno stambene poslove primjenjuje fitosanitarne mjere koje su dostupne i odobrene od Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz Akcioni plan za sprječavanje širenja i suzbijanje Crvenog surlaša palmi i Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja.

Kako navode iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove, oni nemaju nadležnost nad privatnim držiocima bilja.