18-12-2022

(FOTO) Mitropolit Joanikije bogoslužio u hramu Svete Trojice

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je sa sveštenstvom danas, Svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svete Trojice u Starom gradu u Budvi.

(FOTO) Mitropolit Joanikije bogoslužio u hramu Svete Trojice | Radio Televizija Budva

Visokopreosvećeni Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije je u arhipastirskoj besjedi naglasio da se u ove svete dane Božićnoga posta radujemo unaprijed Rođenju Hristovome – Božiću i pripremamo da u svoje srce smjestimo Bogomladenca, da primimo Njega kao život, kao svjetlost i radost, kao Spasitelja svijeta i Spasitelja svakoga od nas pojedinačno, i nas koji smo na zemlji i onih koji će doći i onih koji su od ranije otišli u naručje Božje.

Jer je Gospod blagoizvolio da na takav način spase ovaj svijet, da primi ljudsku prirodu ne umanjivši ničim svoje božanstvo, ali i ničim ne ograničivši punu, pravu ljudsku prirodu koju je primio od Presvete Djeve silom Duha Svetoga.



„Na takav način Gospod je uzaželio da podijeli sa nama našu svu sudbinu i zemaljske radosti, tuge i nesreće, bolesti, poniženja i smrt. On je, kao što jevanđelist reče, došao u ovaj svijet iako je Car nad carevima, Gospodar nad gospodarima, primivši obličje sluge, ali ne prividno, nego stvarno i realno, da bi se sa nama potpuno sjedinio.“



Dalje je Vladika pojasnio da kada praznujemo Božić, slavimo ovaploćenje Hristovo i to ispovjedamo kao osnovnu i najsvetiju istinu naše svete vjere: da se Bog sa nebesa, Tvorac neba i zemlje, iz ljubavi prema rodu ljudskom ovaplotio od Presvete Bogorodice i postao čovjek, kao jedan od nas. Zato ga slavi i nebo i zemlja.



„Nebo Ga slavi zbog Njegovoga božanstva, a ljudi zbog Njegove ljudske prirode, a zapravo to sjedinjenje božanske i ljudske prirode predstavlja sjedinjenje neba i zemlje, i zbog toga se raduju podjednako i nebo i zemlja. I kada služimo Svetu službu Božiju, mi zajedno sa anđelima nebeskim i sa duhovima pravednika koji su Bogu ugodili, koji su pred Prestolom Božijim, pjevamo i slavimo najsvetije ime Božje. I sjedinjujemo se u Duhu Svetome sa Njime isto kao i oni na nebu i mi na zemlji i to je jedna Crkva koja objedinjava nebo i zemlju, sabrana oko Gospoda i Spasitelja našega Isusa Hrista.“

Podsjetivši da zbog ljubavi koju je Gospod pokazao prema ljudima svojim ovaploćenjem, ali i zbog Njegovog propovjedanja Jevanđelja i čudesa koja je učinio, posebno zato što je primio krsno stradanje i izlio svoju živonosnu krv za oproštaj naših grijehova i obnovljenje naše prirode, Mitropolit Joanikije je istakao da se On javio i kao pobjeditelj smrti i da Ga zato slavimo, veličamo i klanjamo se Njegovome ovaploćenju.

Govoreći o svetitelju koga danas proslavljamo, Visokopreosvećeni Mitropolit je kazao da se Sveti Sava Osvećeni od mladosti opredijelio da služi Gospodu Bogu.

„Sveti Sava Osvećeni ispunio se Duha Svetoga, postao sasud Božije istine, pravde, ljubavi, Božije svjetlosti i milosti. Zato što je Gospodu služio, odričući se svega zemaljskog radi ljubavi Njegove, kao veliki asketa, duhovni atleta i podvižnik koji je zadivio Istok sa svojim velikim podvizima, zahvaljujući mudrosti i ljubavi Božjoj koja se u njemu nastanila, on je obraćao i neznabožce u vjeru pravoslavnu. Sabrao je veliki broj monaha te je pustinja procvjetala kao krin i zamirisala kao rajska bašta vrlinama svetih podvižnika koji su se oko njega okupljali“, kazao je u svojoj besjedi Vladika, dodavši da ovaj veliki podvižnik, nije ostao izolovan u pustinji nego kada je god trebalo pomagao je svojoj Crkvi da odbrani svetu pravoslavnu vjeru, jer je u to vrijeme bilo mnogo jeresi koje su pogrešno učile o Gospodu Isusu Hristu i o Njegovome ovaploćenju.



Sveti Sava Osvećeni bio je iguman manastira Svetog Save u Palestini, za koga je kasnije srpski narod bio veoma vezan i preko koga smo se mi, i preko oca našega Save, kazao je Mitropolit, „nakalemili na to veliko i slavno predanje koje gaji sveta zemlja Palestina po kojoj je Gospod Isus Hristos hodio i propovjedao Jevanđelje u kojoj je izvršio spasenje roda ljudskoga“. Svetoga Save Osvećenog sjećamo se dakle i zbog našeg Svetoga Save koji je po njemu dobio ime i nastavio njegovo djelo. Dva puta se poklonio njegovim moštima u Palestini u manastiru Svetoga Save i iz te svetinje dobio i donio srpskom rodu velike darove: ikone Trojeručicu i Mlekopitateljnicu i žezal prepodobnog Save Osvećenog.

Po Mitropolitovim riječima svakome od nas je otvorena mogućnost da se usavršavamo, da idemo od dobra na još bolje ili ako smo zalutali ili pogrešili, da se vratimo na istinski Božiji put jer se Gospod, koga je Sveti Sava Osvećeni propovjedao, sjedinio sa nama ovakvim, ne odvajajući grešnike od pravednika nego jednako ljubeći i pravednike i grešnike.

„Jer svima jednako treba spasenje, kao što Psalmopojac reče: Bog pravednike ljubi, a grešnike miluje. I vidimo kako je Njegovo djelo bilo, niko od nas nije izostavljen od Njegove ljubavi ma gdje se nalazio, ma u kakvom grijehu, zastranjenju bio. Bog je uvijek blizu, mada ne nameće sebe nego poštuje do kraja ljudsku slobodu. Ali kada se, kad ko hoće od nas, obrati Njemu, On je uvijek tu da nas prihvati, izbavi i pomiluje i to svjedoče svi Sveti Božiji ugodnici, Sveti apostoli, Sveti oci i posebno Sveti duhonosci kao što je bio Sveti Sava Osvećeni.“

Podsjetivši još jednom na posebnu povezanost i poštovanje Svetoga Save Osvećenog kod Srba, Mitropolit je naglasio da je Božji blagoslov za sve hrišćane da imamo crkvicu Svetoga Save u Budvi i da zbog toga treba svi da se radujemo.



„Zato smo se danas ovdje sabrali u toku ovoga Božićnjega posta, da se ukrijepimo duhovno, da se objedinimo, a u tom našem jedinstvu vjere, koje je puno Duha Svetoga, veliko je osnaženje, velika snaga i sila. I zato, draga braćo i sestre, da ne izostajemo sa svetih bogosluženja, jer tada Gospod izliva svoju bogatu milost i velike darove, svoju ljubav na sve nas, ljubeći nas kao svoju milu djecu koja se Njemu obraća molitveno kao svome Ocu nebeskome u ljubavi i bliskosti, u sjedinjenju sa Gospodom s kojim se sjedinjujemo kroz Svete tajne Hristove. Svima na zdravlje ovaj veliki praznik, na ukrepljenje, na radost i da ovako se sabirajući, naravno i posteći, moleći se Bogu, pripremajući se, da u radosti dočekamo svijetli praznik Rođenja Hristovoga“, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije.

Tekst: Vesna Dević/Crkva Svete Trojice-fejsbuk
Foto: Željo Drašković/ Crkva Svete Trojice- fejsbuk