03-12-2022

(FOTO) Puževa kućica obilježila Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u prostorijama "Puževe kućice", održana je kreativna radionica sa djecom i mladima sa smetnjama u razvoju, u cilju podizanja svijesti o značaju poštovanja prava OSI.


Foto: Udruženje roditelja "Puževa kućica"

Obilježavanje 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom proglašeno je 1992. godine Rezolucijom 47/3 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Iz budvanskog Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju "Puževa kućica", podsjećaju da Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ima za cilj da promoviše osnaživanje i pomogne u stvaranju realnih mogućnosti osoba sa invaliditetom u njihovom svakodnevnom susretanju sa diskriminacijom, stigmatizacijom, siromaštvom, socijalnom isključenošću i nezaposlenošću.

"Jedna milijarda ljudi, ili 15% svjetske populacije, ima neki oblik invaliditeta. Prevalencija je veća u zemljama u razvoju, gde osobe sa invaliditetom češće imaju niži stepen obrazovanja, lošije zdravstvene ishode, niži nivo zaposlenosti i veće stope siromaštva. Radionice realizujemo u okviru projekta "Budva za svu djecu" koji je podržan kroz ReLOaD2 program koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)", saopštili su iz Puževe kućice.