12-03-2023

(FOTO+VIDEO) Atrakcija budvanskog akvatorijuma

Kada šetate rivom sigurno ste obratili pažnju na omanje jato pataka koje uživa u čarima budvanskog akvatorijuma. Na radost djece, ali i odraslih zašto da ne, ove patkice prava su atrakcija za fotografisanje ali i hranjenje parčićima hljeba.

(FOTO+VIDEO) Atrakcija budvanskog akvatorijuma | Radio Televizija Budva

Foto: Danijela Pima

Omiljene među turistima čest su kadar njihovih fotografija, ali izmamljuju osmijehe i na lciima mještana pa se duž rive nerijetko formiraju grupice ljudi koje ih posmatraju, fotografišu i prate njihovo kretanje.

Riječ je o morskim patkama koje se gnijezde uz slatke vode, a zimi zalaze u priobalno more. Među njima je poznata crna patka (Melanitta nigra). Gnurci se prepoznaju po uskim nazubljenim kljunovima i glavama s kukmom. Poznati su veliki gnjuracc (Mergus merganser) i mali ronac (Mergus serrator).



Ptake (Anatidae), porodica ptica koja obuhvata patke, guske i labudove. Patke su manje od labudova i gusaka, s kraćim vratom i nogama. Gotovo sve se odlikuju istaknutim spolnim dvoličjem, osobito u jesenjem perju. Gnijezde se u velikim jatima. Dijele se na 8 skupina koje obuhvataju 113 vrsta.

Najpoznatije su skupine: utve, patke plivarice, patke ronilice, gavke, morske patke, ronci. Plivarice i ronilice razlikuju se u stražnjem prstiću, koji u plivarica nema plivaće opne, a u ronilica je ima.

Plivarice se pri plivanju drže visoko na vodi, a hranu prebiru po dnu uranjajući glavu tako duboko da im samo pozadina viri iz vode.

Ženke su zaštićene bojom perja (stapaju se s okolišem) i na njima se ističe samo tzv. ogledalo na krilima, koje je žive boje.

Mužjaci uz ogledalo imaju i ukrasno perje, a posebno se ističu pera repnoga korijena zavrnuta poput kukice. Najpoznatija je među plivaricama divlja patka (Anas platyrhynchos).

Ženka je neugledne smeđe boje, a na mužjaku se ističu zeleno obojena glava i dio vrata s bijelom ogrlicom na sredini te ljubičastosmeđa prsa. Divljih pataka ima uz močvare, rijeke i jezera, gdje ljetuju i zimuju. Na sjeveru su redovito selice, poznate po letu u velikim jatima u obliku klina.



Od divlje patke potiču mnoge odlike domaće patke. Među ronilicama poznate su glavata patka (Aythya ferina) i patka njorka (Aythya nyroca), koja se gnijezdi po barama. Velike utve nalikuju guskama i po letu i po hodu. Poznate su utva (Tadorna tadorna) i zlatna utva (Tadorna ferruginea).

Gavke su krupne, zdepaste, vrlo glasne morske patke koje izvrsno rone. Gavka (Somateria mollissima) nastanjuje sjever Evrope.