04-01-2021

GA: Ustavni sud je 2017. ukinuo odredbu Odluke koja je prestala da važi 2014. godine

"Odlukom Ustavnog suda U-II br.20/16, Ustavni sud je ukinuo odredbu člana 5. Odluke o donošenju izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana „Stadion i škola Vuka Karadžića“ objavljene u Sl.listu CG-opštinski propisi br.18/09, donesene od strane Skupštine opštine Berane. Članom 3. odluke određeno je da odluka važi za period od pet godina, do 04.07.2014. godine", saopšteno je iz Građanske akcije (GA).


Foto: GA

Saopštenje prenosimo u integralnom obliku:

Inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredbe člana 5. Odluke podnijeta je 2016. godine.

Ustavni sud je odluku, o ocjeni ustavnosti i zakonitosti odluke, koja je prestala da važi 2014. godine, donio na sjednici suda od 31.10.2017. godine. Sud se pozvao na odredbu člana 162 b Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Odluka suda je donesena nakon što je prestao da važi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, pa i sama odredba člana 162b Zakona. Zakon je prestao da važi 15.10.2017. godine, tj. 15 dana prije sjednice Ustavnog suda na kojoj je donijeta Odluka U-II br.20/16.

Ova odluka Ustavnog suda je ključni “dokaz“ ranijem Ministarstvu održivog razvoja i turizma da u registru planskih dokumenata, koji je objavljen na sajtu ministarstva, istaknu preko 300 lokalnih planskih dokumenata, kojima je istekao period važenja još 2014. godine i da upute lokalnim samoupravama instrukcije, da na osnovu isteklih planova, već šest godina izdaju dokumentaciju za izgradnju objekata, što lokalne samouprave i opozicione i pozicione rade.

Zloupotreba službene dužnosti sudija Ustavnog suda, koji su razmatrali inicijativu odluke koja je prestala da važi, je veća ako se zna da je Ustavni sud 2016. godine donio Rješenje U-II br.32/14, kojim je odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, dijela odredbe člana 1 i 2 Odluke o produženju važenja odluka o planovima na području Glavnog grada Podgorice, objavljene u Sl.listu CG-opštinski propisi br.4/14.

Skupština Glavnog grada Podgorice, jednom Odlukom je produžila period važenja za 142 lokalna planska dokumenta.
Inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Glavnog grada, pokrenuta je 2016. godine. Ustavni sud je tada, dok je još važio Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata i sam član 162b, ispravno utvrdio da ne postoje procesne pretpostavke za vođenje postupka i odlučivanja o ustavnosti i zakonitosti Odluke, u dijelu koji se odnosi na planska dokumenta, kojima je samom odlukom određeno vrijeme važenja na pet godina, s obzirom da su ti planski dokumenti prije stupanja na snagu Odluke Glavnog grada o produženju važenja planova, prestali da važe, istekom vremena za koji su donijeti.

Tada je Ustavni sud odbio da ocjenjuje Odluku za produženje perioda važenja za 113 planova, od ukupno 142 lokalna planska dokumenta, jer je utvrdio da je 113 planova prestao da važi.

Radi zaštite prostora, održivog razvoja, vladavine prava i dr. Građanska akcija je zbog korišćenja isteklih lokalnih planskih dokumenata do sada podnijela krivične prijave protiv deset specijalnih tužilaca, VDT Ivice Stankovića, Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsjednika Vlade CG Duška Markovića, ministra Branimira Gvozdenovića i Pavla Radulovića, predsjednika opštine Budva Srđe Popovića, Dragana Krapovića, Marka Carevića i službenika koji su učestvovali u izdavanju dokumentacije za izgradnju objekta, na osnovu isteklih javnih službenih isprava.

Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja javnih službenih isprava Građanska Akcija podnijeće, prvog radnog dana, krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda koji su donijeli Odluku U-II br.20/16., protiv predsjednika suda Dragoljuba Draškovića i sudija: Milorada Gogića, Miodraga Iličkovića, Desanke Lopičić, Mevlide Muratović, Hamdije Šarkinovića i Budimira Šćepanovića.

Očekujemo da će Ministarstvo ekologije, planiranja prostora i urbanizma u najskorijem roku ukloniti iz registra planskih dokumenata, preko 300 planskih dokumenata za koja dokumenta je istekao period važenja i da neće dozvoliti da se prostor nepovratno uništava, na osnovu isteklih lokalnih urbanističkih planova, sto je bila praksa u zadnjih šest godina.