15-04-2024

Godišnja inflacija u Crnoj Gori u martu ubrzala na 5,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2024. godine u odnosu na februar 2024. godine u prosjeku su više za 0,5% dok su u odnosu na godinu ranije više za 5,5%.

Godišnja inflacija u Crnoj Gori u martu ubrzala na 5,5 odsto | Radio Televizija Budva

To je saopšteno danas iz Monstata.

Martovska godišnja inflacija najviša je još od oktobra prošle godine, kada je iznosila 6,1 odsto, prenosi portal Investitor.


Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije u martu ove godine imali su rast cijena u grupama: telefonske i telefaks usluge; odjeća; gorivo i mazivo za motorna vozila; meso; povrće; održavanje i popravka vozila; usluge u kulturi; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva. Potrošačke cijene u periodu januar-mart 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 4,7%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Komunikacije (4,4%); Rekreacija i kultura (1,1%); Odjeća i obuća (1,0%); Prevoz (1,0%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (0,5%); Ostala dobra i usluge (0,5%); Hrana i bezalkoholna pića (0,2%); Alkoholna pića i duvan (0,2%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-0,6%).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.