15-01-2024

Gregović: Uspješna sanacija napukline kod glavnih gradskih vrata u Starom gradu

Na izmaku prošle godine, započela je rekonstrukcija starogradskih bedema, a resorni sekretar Srđan Gregović ističe važnost brze intervencije kod glavnih gradskih vrata, gdje je ozbiljna napuklina uspješno sanirana.


Foto: Portal RTV Budva

U sklopu prve faze, najveći dio radova završen je na prvoj od tri pozicije, kod glavnih gradskih vrata, gdje je ozbiljna napuklina uspješno sanirana, spriječavajući dalju devastaciju.

Na ovoj ključnoj lokaciji, Gregović ističe važnost brze intervencije kako bi se očuvala autentičnost i stabilnost bedema.

"Urađen je jedan elaborat koji je bio osnova za izgradnju projekta koji je ukazao na kritične pozicije, a ima ih šest. U prvoj fazi smo se usmjerili na sanaciju prve tri pozicije", kazao je Gregović u emisiji "Moj grad" na TV Budva.

Sledeća faza obuhvata bastion mora, gdje okupljanje voda utiče na strukturu bedema. U planu je, na trećoj poziciji, tokom proljeća postaviti kameni plašt ispod same Citadele.

"Svi radovi su izvedeni u skladu s uslovima Uprave zaštite kulturnih dobara, uz odobrenje same Uprave, te su realizovani uz angažman odgovarajuće izvođačke firme, d.o.o. iz Tivta, uz stručni nadzor", naglasio je Gregović.

Ova značajna rekonstrukcija ima za cilj očuvanje bogate kulturne baštine grada.


D.Č.