16-04-2024

Hoće li vaša trudnoća biti slična maminoj ili bakinoj: Deset stvari koje mogu biti nasljedne

Iako su i trudnoća i porođaj često nepredvidivi i vrlo individualni, za neke stvari postoji genetska predispozicija.


Foto: Pexels

Trudnoća vaše majke i bake mogu uticati na vašu, tvrdi Jane Berry, babica i medicinska sestra za djecu za kidspot.com.au.

U nastavku pročitajte kojih deset stvari povezanih sa plodnošću, trudnoćom i porođajem mogu biti naslijeđene od vaše majke ili baka.

1. Problemi sa plodnošću

Stanja poput endometrioze i sindroma policističnih jajnika (PCOS) mogu biti genetski naslijeđena.

2. Vrijeme menopauze

Vrijeme u kojem je majka prošla kroz menopauzu može predvidjeti isto za kćerku. Ovo je važno za žene koje planiraju da odlože roditeljstvo.

3. Veličina i težina bebe

Neke porodice jednostavno imaju bebe manje ili veće od prosjeka.

4. Gestacijski dijabetes

Veća je vjerovatnoća da će vam biti dijagnostifikovan gestacijski dijabetes ako ga je imala i vaša majka.

5. Jutarnje mučnine

Mogu pratiti sličan obrazac kod žena iz iste porodice.

6. Strije

Strije mogu biti nasljedne. To je povezano sa kvalitetom kolagena u koži, iako postoje mnogi drugi faktori, poput debljanja, koji utiču na vjerovatnoću da se dobiju strije.

7. Prijevremeni porođaj

Iako za prijevremeni porođaj postoje mnogi uzroci i faktori rizika, čak i ako nijesu utvrđeni, rane kontrakcije i rođenje nedonoščadi nijesu neuobičajeni u mnogim porodicama. To može biti zbog gena koji je odgovoran za početak prijevremenih kontrakcija.

8. Prenesena trudnoća

Ako ste se rodili nakon termina, veće su šanse da će i vaše dijete kasniti. Tačnost ultrazvučnog datiranja posljednjih godina daje veću sigurnost o terminu.

9. Mentalno zdravlje nakon porođaja

Pretpostavlja se i da postporođajna depresija ima genetsku komponentu. Kada postoji porodična ili lična istorija anksioznosti ili depresije, to može povećati šanse za razvoj postporođajne anksioznosti ili depresije.

10. Duge kontrakcije

To može imati veze sa građom tijela i oblikom karlice, ako ste naslijedili to od svoje majke. Međutim, način na koji se vaš porođaj odvija vjerovatno će se razlikovati od iskustva vaše majke dok je rađala vas.

Što pitati mamu i baku o trudnoćama i porođajima?

Možda vaša majka ili bake ne vole da pričaju o svom iskustvu porođaja, ukoliko nije bilo dobro, jer ne žele da vas uplaše i zamaraju tom pričom. Sa druge strane, moguće je da će vaš porođaj biti potpuno suprotno iskustvo.

Ipak može biti korisno znati neke informacije. Ako je moguće, pitajte svoju baku i majku kako su prolazile njihove trudnoće i porođaji. Većina žena ima vrlo dobra sjećanja kada je u pitanju pamćenje detalja rođenja njihove bebe. Saslušajte ih, ali i poštujte njihovu privatnost.

Pogledajte građu svoje majke, kao i veličinu i oblik njenih bokova i uporedite ih sa svojima. Veličina ženske karlice može uticati na porođaj.

Pitajte svoju majku i baku jesu li dojile svoju djecu. Neke žene pretpostavljaju da će imati problema sa dojenjem jer im je rečeno da “žene u našoj porodici” ne mogu dojiti. Razgovarajte sa njima o tome što možete učiniti da se pripremite za dojenje i kako da steknete samopouzdanje u dojenju svoje bebe.

Ipak, zapamtite da iskustva vaše majke i bake ne predviđaju kako će izgledati vaše. Godine starosti, opšte zdravstveno stanje, životni uslovi i medicinsko osoblje u porodilištu uticaće na vašu trudnoću i porođaj.

(Roditelji.me)