04-07-2019

Hotel Regent plastične slamke zamijenio slamkama od celuloze

Hotel Regent je od sredine juna plastične slamke zamijenio slamkama od celuloze i time nastavio još jednu u nizu ekoloških inicijativa.

Hotel Regent plastične slamke zamijenio slamkama od celuloze | Radio Televizija Budva

Zamjena plastičnih slamki je drugi korak u procesu eliminacije plastike u hotelu Regent sa slamklama od celuloze, što su primjetili i pohvalili i gosti hotela, saopštili su iz Regenta.

To je u skladu sa odlukom IHG grupacije kojoj Regent pripada i koja je u oktobru prošle gdoine najavila eliminaciju plastike iz svih 5,400 hotela kojima upravlja.

Iz Regenta ističu da je planirano niz mjera koje će biti implementirane postepeno, a koje imaju za cilj unapređenje zaštite životne sredine, a jedan od prvih koraka je bila “eko kafa” koju su realizovali u aprilu ove godine, rekao je generalni menadžer hotela Regent, Kai Dieckmann.

“Plastične slamke kao jedan od vidova jednokratno korištene plastike tj plastičnog otpada po svim mogućim mjerilima označene su kao izuzetno opasne po biljni i životinjski svijet. Prema podacima Evropske komisije, više od 80 odsto morskog otpada je plastika. Zabrana korišćenja jednokratne plastike u EU zemljama stupa na snagu 2021. i to pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši izrađeni od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, oksorazgradiva plastika i kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena. Proizvodi obuhvaćeni ovim novim zakonom čine 70 odsto svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, okeanima i kopnu sirom svijeta. Plastični ostaci u sve više slučajeva nađeni su u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, foka, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi,” saopštili su iz hotela Regent.

Radio Tivat / Hotel Regent