16-02-2024

Igre na sreću ponovo legalne u Albaniji

Susjedna Albanija poništila je odluku Zakona iz 2019. godine kojom su ukinute i zatvorene sve kladionice na teritoriji ove republike.

Igre na sreću ponovo legalne u Albaniji | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay


Odluka je donijeta na predlog Evropske komisije, zbog eksplozije crnog tržišta i popunjavanja budžetskih gubitaka.

Na sjednici od 15. februara, Parlament Albanije je sa 72 glasa “za” i samo dva protiv, ukinuo zabranu iz 2019. godine, čime su igre na sreću u ovoj zemlji ponovo legalne.

Kako je posebno obrazloženo, ova mjera donosi se s ciljem suzbijanja crnog tržišta, podizanja nivoa budžetskih prihoda i obezbjeđivanja transparentnosti u ovoj ekonomskoj delatnosti.

Zabrana je (i ovog puta) bila kontraproduktivna, a Albanija nije imala način, niti mogućnosti, da suzbije drugi vid klađenja – na crnom tržištu.

Odluka najvišeg zakonodavnog tijela rezultat je višegodišnje debate stručnjaka, ekonomskih analitičara i političkih grupacija, da je zabrana, koja je uvedena 2019, jedino rezultirala uvećanjem crnog tržišta, a takođe evidentiran je i veći broj slučajeva „pranja“ novca.

Na ovaj problem je u više navrata ukazivala i Evropska komisija.

Naime, uprkos zabrani koja je bila na snazi u prethodnih pet godina, Albanci su se nesmetano kladili na crnom tržištu. Vladajuća Socijalistička partija nada se da će nova regulativa uspjeti da podigne nivo javnih prihoda i podigne nivo ulaganja u sportska udruženja.

Bliži uslovi poslovanja biće određeni podzakonskim aktima.

Izvor: Adria.tv