28-07-2019

Intervju sa prof. dr. Milijom Belićem na talasima Radio Budve

Izložba Salona ‘’Nove Realnosti’’ ,osnovanog 1946. u Parizu, otvorena je nedavno u Modernoj galeriji ‘’Jovo Ivanović’’ u Starom gradu u Budvi. Izložbu je svečano otvorio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

Intervju sa prof. dr. Milijom Belićem na talasima Radio Budve | Radio Televizija Budva

U vezi sa tim, ono što je posebno značajno za naš grad, jeste činjenica da je, nakon predstavljanja u Beogradu i Kini, u pitanju treće gostovanje ove umjetničke asocijacije van granica Francuske. Takva okolnost plod je saradnje JU ‘’Muzeji i galerije Budve’’ i pomenutog pariskog udruženja. Zainteresovani ljubitelji umjetnosti radove će moći će pogledaju do 20. avgusta.

Posebna uloga u organizaciji ovog događaja pripada srpsko-francuskom slikaru, skulptoru i teoretičaru umjetnosti, prof. dr. Miliji Beliću, članu Komiteta Salona. Prof. dr. Belić rođen je u Rudovcima kod Lazarevca 1954. Na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1978, a doktorsku tezu sa najvišom ocjenom odbranio na Sorboni 1994. godine.

Autor je osam knjiga. Djela mu se nalaze u sljedećim kolekcijama: Nacionalna biblioteka, Pariz; Muzej Satoru Sato, Tome (Japan); Muzej savremene umetnosti, Beograd; Srpski kulturni centar, Pariz; Biblioteka grada Beograda itd.
Živi u Parizu.

Sa njim je razgovarao Milan Stanišić, a intervju možete pratiti od 13h na talasima Radio Budve.