10-05-2024

Dr Mališić o Kampanji Euromelanoma: Pregledi se preporučuju svakom ko uoči sumnjive promjene na koži

U Mjesecu borbe protiv raka kože melanoma, dermatolozi širom naše države beslatno će pregledati pacijente, a tako je bilo i u Domu zdravlja Budva, o čemu je za Jutrom iz Budve govorila dr Marija Mališić.


Printscreen: YouTube/RTV Budva

Glavni dan kampanje Euromelanoma bio je juče, a interesovanje je bilo veliko.

"Kao i svake godine, interesovanje građana je jako veliko. Maj mjesec je u stvari nekako standardno Mjesec borbe protiv melanoma, odnosno raka kože i, u stvari, skretanje pažnje na sve te promjene koje mogu da budu loše. A jedan da u godini se odredi, u maju mjesecu, za besplatne preglede sumnjivih promjena na koži. To je bilo juče i pregledi su se održavali u našem Domu zdravlja, kao i u 11 opština u Crnoj Gori, u Kliničkom centru, domovima zdravlja i nekim privatnim ordinacijama", kazala je dr Mališić.

Svi oni koji nisu stigli da se pregledaju, mogu doći narednih dana.

"Pregled ne traje predugo i može se vidjeti ta sumnjiva promjena i uopšte sve promjene koje neko ima", dodala je ona.

Dr Mališić se osvrnula i na detalje o samoj kampanji, a govorila je i o tome za koga je preporučljivo da dođe na pregled.

"Ova kampanja se održava svake godine i to je jedna panevropska, neprofitabilna, humanitarna kampanja koju vode i organizuju dermatovenerolozi u 33 zemlje Evrope. Naziv ovogodišnje kampanje je "Živite i učite - znanje je život!" i to je upravo skretanje pažnje na značaj pregleda kože i skretanje pažnje na rano otkrivanje i liječenje tumora kože i na probuđivanje svijesti građana kroz skrininge na melanom. Uvijek je jako propraćeno i medijski godinama unazad i tu se upravo govori o faktorima rizika, osobama koje nose rizik za povećan nastanak melanom kože. U riziku su one osobe koje imaju džinovske kongenitalne nevuse, osobe koje imaju preko 50 tumora kože, osobe svijetle puti, svijetle kose i očiju ili riđe kose sa puno pjegica. I u riziku su osobe koje primijete neki mladež ili promjenu koja je preko šest milimetara, koja nikada ne zarasta i stalno krvari, ali na pregled može doći bilo ko ko uoči neku promjenu koja mu je sumnjiva", kazala je sagovornica Jutrom iz Budve.

Dr Mališić podsjetila je da je UV zračenje direktno povezano sa nastankom karcinoma kože i melanoma, te navela da su osobe koje se izlažu ultravioletnom zračenju u velikom riziku u periodu od 10 do 16 časova kada se ne savjetuje sunčanje.

Genetika, kako je kazala, takođe igra veliku ulogu, a napomenula je da kampanja podsjeća i na zdrave stilove života, pozitivne misli, dovoljno sna i druge stvari koje poboljšavaju našu homeostazu i organizam.