29-08-2023

Inženjerska komora Crne Gore: Budva ispod pet odsto izgrađenosti teritorije

Već više od dvije decenije, trend gradnje zgrada i apartmana na Crnogorskom primorju ne jenjava. Rezultat je mnoštvo objekata koji nemaju arhitektonsku vrijednost i koji ne privlače turiste. Ipak prema podacima Inženjerske komore CG, teritorije primorskih opština uopšte nisu procentualno izgrađene, pa prekomjerna gradnja Opštine Tivat, koja se smatra najizgrađenijom opštinom na teritoriji Crne Gore, iznosi svega 12 proceneta.

Inženjerska komora Crne Gore: Budva ispod pet odsto izgrađenosti teritorije | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva portala

Iako su posljedice prekomjerne gradnje vidljive svakom građaninu i u velikoj mjeri se odražavaju na kvalitet života podaci Inženjerske komore Crne Gore ukazuju da je ovaj trend minimalno prisutan.

"Došao sam do nekih podataka da teritorije primorskih opština, kad gledate teritoriju opštine sa izgrađenim djelovima, one uopšte nisu procentualno izgrađene. Na primjer kada pričamo o Budvi ona je ispod pet odsto izgrađenosti teritorije opštine, Tivat je najizgrađenija opština na teritoriji Crne Gore, ona je oko 12 odsto izgrađena. Tu se više radi o neadekvatnom građenju u vremenu i na pozicijama koje su, koncentrisana je gradnja, tako da mi primjećujemo ove saobraćajne gužve i smanjenje kvaliteta života ljudi koji žive u tim sredinama gdje se pominje ta prekomjerna gradnja", kazao je u izjavi za Polis Jakov Lopušina, predsjednik Strukovne komore arhitekata.


Lopušina / Foto: printscreen

Problem je što je gradnja skoncentrisana u centralonom dijelu opštine te se zbog toga ne poklapa doživljaj građana sa podacima Inženjerske komore.

"Sa jedne strane imamo podatke da nije izgrađeno, sa druge strane imamo taj doživljaj da jeste izgrađeno, tako da su to neke stvari sa kojima treba da se bave planeri i inžinjeri koji se bave planskim dokumentima koji treba da usmjere gradnju u tom smjeru u kom bi trebalo da se poveća kvalitet i života i turizma kada pričamo o primorskim opštinama", naveo je Lopušina.

Lopušina je istakao koje su regulative uspostavljene kako bi se kontrolisala gradnja na primorju.

"To su planska dokumenta, zajedno sa Zakonom i raznim pravilnicima koji definišu planiranje i izgradnju, tako da se preko planskih dokumenata reguliše i definiše izgradnja u prostoru. Tako da i ovaj osjećaj prekomjerene gradnje isto može da se sanira preko izrade planskih dokumenata i sprovođenjem tih planskih dokumenata, vrlo bitna stvar da ne ostane mrtvo slovo na papiru, već da se to što je planirano sprovede u prostoru", istakao je.

A novi Prostorni plan Crne Gore će sačekati izradu novog Zakona o planiranju prostora i objekata , što može potrajati godinu ipo do dvije godine, zaključio je Lopušina.

J.M.