16-08-2023

Izgradnja planiranog mediteranskog koridora Crna Gora-Hrvatska-Albanija trajno bi devastirala Markoviće

Izgradnja planiranog mediteranskog koridora Crna Gora - Hrvatska - Albanija trajno bi devastirala prirodni ambijent sela u zaleđu Budve, ugroženo bi bilo 40 kuća starog dijela naselja, poručuju iz MZ Markovići zbog čega su i uputili apel nadležnima.

Izgradnja planiranog mediteranskog koridora Crna Gora-Hrvatska-Albanija trajno bi devastirala Markoviće | Radio Televizija Budva

Foto: Privatna ariva

Mještani Markovića jednoglasni su u stavu da trasa brze ceste sa četiri trake koja je predviđena da se gradi u okviru projekta mediteranski koridor Crna Gora - Hrvatska - Albanija, zaobiđe ovu oblast jer kako ističu prijeti da trajno devastira bogatu prirodu kao i 40 kuća starog dijela naselja.

"U poslednje vrijeme najviše smo se bazirali na problem brze ceste tačnije mediteranskog koridora Crna Gora - Hrvatska - Albanija koji velikim dijelom prolazi kroz našu mjesnu zajednicu i prijeti da devastira 40 kućatog starog dijela naselja. Poslali smo prigovor na izgradnju brze ceste i poslali smo čak i inicijativu sa 165 potpisa građana uz prigovor, Ministarstva ekologije i održivog razvoja i urbanizma, Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, Službi Gradskog arhitekte i Sekretarijatu za investicije. Ovim putem apelujem na nadležne organe da nam izađu u susret i da izmjeste brzu cestu iz naše mjesne zajednica", istakla je za Polis predsjednica MZ Markovići Dejana Sinđić.


Foto: Printscreen

Tokom ljetnjih mjeseci skoro i da nije bilo vode u MZ Markovići i to je jedan od problema koji je trajao godinama. Međutim, uz pomoć lokalne samouprave problem je riješen.

"Ove godine je jedini problem bio voda, međutim, bolje je vodosnabdijevanje zato što ljudi iz Vodovoda vrlo često izlaze u susret. Nakon sastanka sa Jasnom Dokić i gospodinom Zenovićem problem istog momenta bude riješen, tako da istog dana voda dođe", istakala je ona.

Problem rasvjete i dalje je neriješen, međutim, mještani su uputili aple pa se tako nadaju da će problem biti riješen, zaključila je Sinđić.

D.Č.