01-12-2023

MZ Markovići: Česte akcije, dobar odaziv i rješenje mnogih problema, voda za piće i brza cesta problemi koji muče mještane

Dejana Sinđić izbrana je prije pola godine za predsjendicu MZ "Marković", a od tada je u Markovićima sve postalo drugačije, mještani su se aktivirali, počeli su da se uduružuju i organizovali su niz akcija kako bi uljepšali svoje mjesto.

MZ Markovići: Česte akcije, dobar odaziv i rješenje mnogih problema, voda za piće i brza cesta problemi koji muče mještane | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

Sinđić je uspjela da nađe zajednički jezik i sa turskim invetsitorom koji je u ovom naselju stvarao probleme.

"Akcije su počele još u maju prije nego sam ja izabrana, mi smo se uduržili kao mještani, u međuvremnu sam izabrana i mi smo nastavili sa akcijama kada god za to ima potrebe. Odaziv mještana je veliki i zaista kada smo zajedno sve se može", istkla je ona za Jutrom iz Budve.

Dobra atmosfera na akcijama

"Kroz šalu i dobru energiju sve odradimo, to je više druženje kroz rad", objašnjava SInđić.

>Loša komunikacija sa investitorom iz Turske, prošlost

"Imali smo sastanak sa njegovim advokatom, a onda i sa njim, četiri člana savjeta su se sastala sa njim, on nam je zaista izašao susret, mi smo preko tumača njemu objasnili gdje su problemi, i zahtijevali da ono što je pokvario mora da popravi za dobrobit ostalih stanovnika naselja. Ima još dosta problema, ali on je počeo sa sanacijom, najbolje od svega je što je krenuo da vraća potok u svoje prvobitno stanje, izbacivanjem kamena pa je protok vode vraćen. Očekuje nas sanacija i atmosferskog kanala koji se nalazi na njegovom imanju, on je već počeo i sa tim, tako da šta god smo tražili on nam je izašao u susret i radi se na rješenju. Komunikacija nam je za sada dobra", kazala je ona.

Vodovod i kanalizacija problemi MZ godinama unazad

"Glavni problem je izvorište Piratac, prošle godine imali smo nestašice vode od po 10 dana, ove godine brzom rekaicjom i vodovoda i nas sanirali smo odmah probleme, tako da smo ove godine imali dobro vodosnabdijevanje, ali je glavni problem to što nijesmo priključeni na Regionlni vodovod i koristimo tehničku vodu, što je veliki hendikep. To jeste milionski projeakt, išli smo u Opštinu na razgovor, taj projekat bi trebao da bude pokrenut u roku od četiri godine, ne može se očekivati da će se tako veliki projekat za četiri godine i završiti, to je kratak period za tako obiman posao, ali se svakako može započeti", ističe Sinđić.

Brza cesta

"To je za nas veliki problem, nijesmo još dobili generalni plan, ali po našim saznanjima od Ministarstva ekologije ona će prolaziti korz veliki dio naših nasdelja, što znači da veliki dio mjesta sa oko 40 kuzća više ne bi postojao, meni konkretno koja sam u blizini tog puta on bi bukvalno bio pored kuće. Mi zahtijevamo izmiještanje brze ceste iz Markovića i izgradnju iste u nekom dijelu gde nikoga ne ometa", kazala je ona.

MZ Markovići trenutno broji 138 punoljetnih stanovnika, dok se brojka mještana sa stalnim broravkom zajedno sa djecvom procjenju na 200, a svakodnevno se bilježi priliv novih stanovnika.

Opšrinije u videu:

https://youtu.be/1wX6jo9rctI