23-05-2018

Kladionice za dvije godine u plusu 16 miliona eura

Vlasnici kladionica imali su u posljednje dvije godine čistu dobit od skoro 16 miliona eura, pokazuju podaci Poreske uprave.

Kladionice za dvije godine u plusu 16 miliona eura | Radio Televizija Budva

Prema podacima PU tokom prošle godine prijavljeno je 2,57 hiljada radnika u tim objektima. Prosječna bruto plata iznosila je 325 eura, što je neto oko 200 eura.

"Ukupna oporeziva dobit koju su prijavili poreski obveznici koji posjeduju objekte koji su u sistemu registrovani pod šifrom djelatnosti 9200 - kockanje i klađenje, kroz godišnje prijave poreza na dobit za 2016. godinu iznosi 6,2 miliona, dok je ukupna oporeziva dobit prijavljena kroz godišnje prijave poreza na dobit za prošlu godinu 9,7 miliona", kazali su Danu iz PU.

Najveća dobit jedne od kladionica u prošloj godini iznosila je 2,25 miliona eura, dok je u 2016. najveća dobit iznosila 1,94 miliona.

Iz PU nijesu naveli naziv firme, odnosno kladionice koja je zaradila tu količinu novca.

"Poreski obveznici koji posjeduju objekte koji su u sistemu registrovani pod šifrom djelatnosti 9200 - kockanje i klađenje, po osnovu koncesionih naknada na ostale igre na sreću i koncesionih nakanada za priređivanje posebnih igara na sreću za prošlu godinu uplatili su ukupno 10,1 milion eura", kazali su iz PU.

Na pitanje da li su vlasnici kladionica izmirili sve zakonske obaveze, iz PU su naveli da ima poreskih obveznika koji uredno servisiraju dospjele obaveze, ali i onih kod kojih postoji kašnjenje u izmirivanju obaveza.

"Treba napomenuti da poreski obveznici koji posjeduju objekte koji su u sistemu PU registrovani pod šifrom djelatnosti 9200 obavljaju i druge djelatnosti i imaju i druge objekte i zaposlene za tu namjenu, pa se podaci o prihodima i oporezivoj dobiti, kao broju zaposlenih i zaradama istih u sistemu PU vode sumarno, a ne po vrstama djelatnosti koje obavljaju", objasnili su iz PU.