03-12-2020

Korona dodatno pogoršala životni standard OSI

Korona je dodatno pogoršala životni standard osoba sa invaliditetom (OSI), ocijenila je izvršna direktorica Udruženaj mladih sa hendikepom Crne Gore (UHMHCG) Marina Vujačić.

Korona dodatno pogoršala životni standard OSI | Radio Televizija Budva

Gostujući u Jutarnje programu Televizije Crne Gore povodom Svjetskog dana osoba OSI Vujačić je kazala da život tih osoba u društvima koja su u razvoju, koja su neravnopravna, u kojima ima jako puno nejednakosti uključujući sistemske, situacija sa kovidom samo je dovela do toga da isplivaju određeni problemi.

"Prvenstveno mislim na životni standard i siromaštvo OSI koje je bilo i prije kovida takvo samo je pojačano tako što su se u mnogim prodicama OSI smanjili prihodi. Ne samo da su ostali bez posla već i u smislu redovnosti prihoda ili mogućnosti da se zaradi za život mimo onoga što su redovni prihodi", kazala je Vujačić.

Troškovi su se, kako je kazala, uvećavali kako su mjere sprečevenja virusa bile na snazi.

"Same mjere su često bile ograničavajuće za OSI jer nije bilo moguće koristiti neke javne usluge, nije bilo dovoljno alternativnih usluga itd", kazala je Vujačić.

Ona je ukazala da Crna Gora nema jedinstven registar OSI što, kako je kazala, znači da su mnoge OSI koje nijesu bile u sistemu ostvarivanja nekih prava posebno iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja ili zapošljavanja bile potpuno zapostavljene.

Ona je najavila da će danas uputiti inicijativu koja će obuhvatiti i zahtjev da naredni popis

"U tom smislu ćemo danas uputiti inicijativu koja će uključiti i Upravu za statistiku koja treba u popis adekvatnije da uključi podatke naredne godine do toga da treba definisati strateške mjere na nivou onoga što su rezultati mnogih istraživanja koja su rađena i rade se o uticaju kovida na OSI a uključujući i dio finansijskog oporavka jer to na kraju krajeva sve zemlje svijeta traže", kazala je Vujačić.

Izvor: RTCG