08-11-2018

Krapović: Došao je kraj tome da se Budva naziva vašarom

Intersovanje javnosti za Javnu raspravu o nacrtu postavljanja privremenih objekata na teritoriji Opštine Budva za naredni petogodišnji period nikada ije bilo veće. U prepunoj sali žustro se diskutovalo o privremenim objektima koji nisu obuhvaćeni predviđenim nacrtom za šta su iz Opštine kazali da je planski dokument pripremljen u skladu sa zakonom.

Krapović: Došao je kraj tome da se Budva naziva vašarom | Radio Televizija Budva

Nacrt programa je znatno izmjenjen u odnosu na prethodni plan, kazao je sekretar Sekreterijata za urbanizam i održivi razvoj, Stevo Davidović.

"Sadrži ukupno 405 lokacija i ukupno je oko 250 lokacia manje u odnosu na prethodni plan", rekao je Davidović i dodao da se radi na pripremi Odluke o postavljanju privremenih objekata.

"Predviđa da se rješenje za rad ne može dobiti na manje od šest mjeseci tokom godine i dva mjeseca ukoliko se aplicira za rad za Novu godinu. Znači to je rad za decembar i januar. U pripremi su i Odluke o lokalnim komunalnim taksama, koje će propisvati više iznose za zakup opštinskog zemljišta. Tu je i odluka u utvrđivanju kriterija u davanje u privremeni zakup lokacija za postavljanje ugostiteljskih terasa u Starom gradu", zaključio je Davidović.

Privatnik Luka Vučković, koji je vlasnik lokala "Mocart" negodovao je jer je toj ugostiteljskoj firmi izbrisana terasa unutar starogradskih zidina, koja je postojala više od 28 godina, dok je terasa ispred zidina manja.

"Nije način da se represivno djeluje na porodicu Vučković i sve porodice koje rade u tom preduzeću. To je restoran i poslatičarnica koja radi tokom cijele gdoine i koja živi od toga tokom cijele godine", istakao je Vučković.

Sve što je u Opštinskom vlasništvu mora da ide na neku vrstu nadmetanja, kazao je predsjednik Opštine Dragan Krapović.

Božidar Vujičić je podsjetio da veliki broj turista dolazi u Crnu Goru zbog izletničkih tura i da ga opštinska odluka o brisanju svih 11 turističkih agencija koje djeluju duž budvanskog i bečićkog šetališta ne raduje.

"Ukidanje turističkih štandova će dovesti do toga da turisti ono što su imali, više nemaju i neće ići na izlete koji su itekako bili popularni. Cijene izleta će samim tim biti veće", naglasio je Vujičić.

Predsjednik parlamenta Đorđije Vujović obratio se kao građanin, navodeći da je bila netransparetnost prilikom izrade Plana, ističući da se treba svaka primjedba građana dobro sagledati i izaći u susret koliko je moguće.

"Brojni građani koji su godinama zakupljuju lokacije uložili su veliki novac, porodice od toga žive... nemojte dozvoliti da supermarketi budu budućnost našeg turizma. Ucrtavate supermarkete od 200 kvadrata na samoj obali, gdje se prodaje pivo za 40 centi, a brišu se privremeni objekti nekih ljudi koji od tih lokalcija žive", istakao je Vujović.

Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici Jadranskog sajma i NVO Bazar, revolitrani odlukom da će svi privremeni objekti na Jadranskom sajmu biti obrisani.

Predstavnicima Atlas grupe je nekoliko puta do sada ponuđena pomoć od Opštine u vidu novca i komunalija za izgradnju velikog kongresnog centra koji fali Budvi. Međutim, prema riječima predsjednika Opštine, Dragana Krapovića, Atlas grupa je imala druge planove, a to je izgradnja solitera sa stanovima za tržište.

Krapović je poručio u punoj Sali Skupštine opštine, da je došao kraj tome da se Budva naziva vašarom i da je sada vrijeme da se napravi rez.

Javna rasprava o Nacrtu programa postavljanja privremenih objekata na teritoriji Opštine Budva za budući petogodišnji period traje do 12. novembra.