21-01-2023

Kurtović: Trudimo se da djeci ponudimo drugačiji i cjelodnevni rad u školi

Direktorica Osnovne škole “Mirko Srzentić” u Petrovcu Ivana Kurtović gostujući u Jutrom iz Budve osvrnula se na prvo polugodište u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Ona je istakla da je zadovoljna uspjehom učenika i nastavnim kadrom, kao i saradnjom sa roditeljima i lokalnom zajednicom.


Printscreen: Youtube/RTV Budva

“Potpuno sam zadovoljna, s obzirom da ono što je uspjeh učenika nije nešto što je najbitnije kada je rad u vaspitno-obrazovnoj ustanovi u pitanju. Mnogo je bitniji način na koji oni dobijaju znanje i da li oni to znanje mogu u budućnosti primijeniti. Mogu da kažem da sam jako zadovoljna nastavnim kadrom koji je ove godine u školi i načinom na koji oni rade. Tako da, mogu da kažem da sam i sigurna u to da su naši učenici u prethodnom periodu dobili dobro znanje. Moj generalni stav je da je ocjena najmanje bitna na kraju klasifikacionog perioda. Bitan je utisak učenika i utisak nastavnika. Mogu reći da je on pozitivan, iako neke promjene u samom načinu rada budu malo na početku problematične i za kolege i za učenike. Navikavamo se, uvodimo neke nove metode, trudimo se da sve bude u skladu sa svim preporukama koje nam se svakodnevno daju i trudimo se djeci ponudimo jedan drugačiji i cjelodnevni rad u školi”, kazala je Kurtović.

Živimo u vremenu kada je rad sa djecom u osnovnoj školi veliki izazov za nastavnike, naročito u smislu da nastavnici treba da učine da đaci budu zainteresovani za nastavu i da im drže pažnju. U vezi sa tim, direktorica petrovačke škole ističe da je važno prići iskreno djeci, onako kako oni voli, te da zainteresovanost nije problem ako se nastavi pristupi na kreativan način.

“Druga interesovanja koja oni imaju su interesovanja koja mi ne treba da nudimo u školi. Ono što nudimo u školi treba da bude drugačije, na drugi način interesantno i ja sam sigurna da djeca u našoj školi dobijaju upravo znanje na taj način. Mogu da kažem da smo tokom januara mjeseca pripremili rad u kabinetima fizike, hemije i biologije, tako da će njihov rad u narednom periodu biti mnogo interesantniji. Radićemo eksperimentalnu hemiju, i već smo krenuli da radimo razne eksperimente i iz fizike. Biologija je tu sa velikim brojem nastavnog materijala koji možemo koristiti. Sigurna sam da možemo odgovoriti izazovima i nije teško samo ako volimo ono što radimo”, ističe Kurtović.

Radiće se rekonstrukcija fiskulturne sale, škola se nesmetano grije

Direktorica je istakla da je saradnja sa lokalnom zajednicom pozitivna od samog početka školske godine, te da će se nastaviti i u narednom periodu.

“Završen je tender, u narednom periodu radiće se rekonstrukcija svlačionica fiskulturne sale. Za to je zadužen Sekretarijat za komunalno-stambene poslove na čelu sa Srđanom Gregovićem. Ono što je takođe dugo bio problem u našoj školi jeste problem grijanja. Ministarstvo prosvjete obezbijedilo je kompletan iznos za rekonstrukciju kotla. Malo čekamo zbog nabavke materijala iz inostranstva. U međuvremenu, ošto mogu da kažem jeste da smo u saradnji sa firmom koja će raditi kotao zamijenili jednu posudu koja je omogućila da se škola nesmetano grije, tako da nemamo problem ni sa grijanjem ove godine”, dodala je ona.

Rekonstruisaće bistu Mirka Srzentića

Važan projekat čije je realizacija planirana za naredni period jeste rekonstrukcija biste Mirka Srzentića, za koju su obezbijeđena sredstva preko konkursa koji je raspisala Turistička organizacija opštine Budva. Škola će takođe sarađivati i sa akademskom vajarkom Milijanom Istijanović.

“Na javnom pozivu TO Budva uspjeli smo da obezbijedimo sredstva za projekat “Edukativno i kreativno do restauracije” tako da ćemo odraditi dugo čekanu restauraciju biste Mirka Srzentića. Neće biti samo restauracija biste, nego i radionice sa vajarkom Milijanom Istijanović kada će i djeca učestvovati u tom radu, baviti se vajanjem i shvatiti koliko je značajno i teško da ta bista ostane u tom stanju u nekom narednom periodu. Osim tog javnog poziva na kom smo obezbijedili sredstva, turistička organizacija je i ranije pomagala školu i bila partner u svim aktivnostima. Pred Novu godinu naši učenici u saradnji sa TO Budva dobili su novogodišnje paketiće nakon priredbe, tako da saradnju sa lokalnom zajednicom mogu da definišem kao jako pozitivnu”, ocijenila je Kurtović.

Dobra saradnja sa roditeljima, 11 novih đaka u januaru

Kako je naglasila, saradnja sa roditeljima je dobra i to je uvijek bilo potencirano kada je OŠ “Mirko Srzentić” u pitanju.

“Promjene koje se dešavaju u školi najčešće prve reakcije bude kod roditelja. Oni se mnogo teže navikavaju na promjene nego djeca, ali mogu da kažem da imamo jako dobru saradnju i razumijevanje. U narednom periodu realizovaćemo i neke projekte koje smo planirali u saradnji sa Savjetom roditelja”, istakla je direktorica.

Škola u Petrovcu, kako je napomenula, iz dana u dan ima sve veći broj učenika. Tokom ove sedmice upisano je još četvoro, a računajući dvadesetak dana januara ukupno 11 đaka. Ukupan broj učenika u školi je 225, od toga 25 njih su strani državljani.

Jezička barijera jeste izazov za nastavni kadar, ali u školi su pronašli pravi način da odgovore i tom izazovu.

“Za nas to nije veliki izazov, s obzirom da imamo djecu koja su dugo godina u našoj školi i koja govore ruski jezik i oni su nam od velike pomoći. U većoj grupi i većim odjeljenjima to zna da bude veliki problem, ali u maloj školi to za sada nije slučak, iako smatram da bi trebalo organizovati dodatne časove jezika. Radićemo u narednom periodu i na tome”, zaključila je Kurtović.



M.S.