05-04-2021

Maja Liješević za portal RTV Budva: Epidemiološka stabilnost ubrzaće dolazak gostiju

"Predsezona je još uvijek veoma neizvjesna, iako postoji interesovanje gostiju. Pod uslovom da Crna Gora bude označena kao bezbjedna destinacija, što čvrsto vjerujemo da će biti, nadamo se znatno boljoj sezoni od prošle", kazala je Maja Liješević, direktorica TOB-a u intervjuu za Portal RTV Budva.

Maja Liješević za portal RTV Budva: Epidemiološka stabilnost ubrzaće dolazak gostiju | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Turistička organizacija Budve uključena je u sve procese pripreme i realizacije ovogodišnje turističke sezone, kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Aktivnosti koje se preduzimaju podređene su epidemiološkoj situaciji u vezi sa korona virusom, a koja uslovljava sve planove.

I ovo ljeto, sva je prilika, proći će u znaku apela na poštovanje epidemioloških mjera za suzbijanje širenja korona virusa, kako ne bi došli u situaciju da broj zaraženih ugrozi drugu sezonu za redom.

Epidemiološka situacija u regionu i zemlji, odluke Vlada zemalja Evropske unije, avio konekcija sa zemljama ruskog govornog područja - faktori su koji će najviše uticati na dolazak turista u Crnu Goru, kazala je, pored ostalog, Maja Liješević, direktorica Turističke organizacije Budve u intervjuu za Portal RTV BUdva.

U kojoj mjeri je pandemija korona virusa uticala na turističku privredu Budve u poslednjoj godini. Šta pokazuju uporedni podaci u odnosu na 2019. godinu?

U velikoj mjeri svakako. Kao što smo više puta do sada naglašavali, 2020. godina je, u turističkom i svakom drugom smislu, bila “godina za zaborav”. Negativni efekti pandemije koronavirusa odrazili su se umnogome i na turistički sektor, kao jedan od najosjetljivijih. Uporedni podaci, na žalost, pokazuju da je tokom 2020. Godine u Budvi ostvareno svega 15% noćenja u odnosu na 2019.

S obzirom da ste u kontaktu sa svim relevantnim nacionalnim i opštinskim službama i institucijama, na koje načine se sve pomaže turističkoj privredi u pripremi ovogodišnje sezone i na koji način TOB doprinosi ublažavanju negativnih efekata?

Pored toga što smo redovno u kontaktu sa predstavnicima turističke privrede našeg grada i što uvažavamo sve sugestije koje od njih dobijamo, posebno one koje se odnose na strateški prioritetna tržišta, najveću pažnju posvećujemo zajedničkoj promociji. Privredi su na raspolaganju svi naši promotivni kanali, od kojih najčešće koristimo online oglašavanja. U susret ovogodišnjoj turističkoj sezoni planiramo zajedničku promociju u regionu, samostalno, ali i zajedno sa kolegama iz ostalih LTO i NTO, ali, pošto pratimo svakodnevni razvoj epidemiološke situacije, još uvijek je rano da govorimo o detaljima.

I pored pandemije vi ste uspjeli da promovišete turističku ponudu Budve kroz vaše marketinške aktivnosti, online kao i na vrlo značajnom sajmu turizma u Moskvi. Kakav je efekat postignut, kakve su povratne informacije i ima li interesovanja gostiju?

Interesovanje postoji, to je evidentno naglašeno i na B2B sastancima koje smo online vodili sa predstavnicima turističkih agencija, medija, destinacija, ali mnogo drugih faktora je presudno u odnosu na lijepa dosadašnja iskustva ili na emocije koje gosti gaje prema Budvi i Crnoj Gori. Epidemiološka stabilnost koju moramo prije svega da postignemo će ubrzati i dolazak gostiju, kako sa ruskog, tako i sa tržišta regiona i Evrope.

Da li imate informacije o bukingu za ovu sezonu kada je u pitanju hotelski i privatni smještaj?

Prema informacijama koje dobijamo od turističke privrede, posebno hotelijera, predsezona je još uvijek veoma neizvjesna, iako postoji interesovanje gostiju za boravak u visokokvalitetnim objektima kojima bi i mnogo veće turističke destinacije mogle da se pohvale. O glavnoj sezoni je rano govoriti, jer mi, između ostalog, zavisimo od odluka vlada zemalja Evropske unije kojima će nas pozicionirati na liste zemalja koje su manje ili više poželjne ili čak zabranjene za putovanja. Dakle, moramo čekati razvoj situacije, a kapaciteti, i u kolektivnom i u privatnom smještaju, su spremni da prime goste koje dugo očekuju.

Da li postoji plan kako će se odvijati turističke djelatnosti sa aspekta sprovođenja epidemioloških mjera sa ciljem zaštite zdravlja turista i građana?

Taj plan u svakom slučaju ne zavisi od nas, već od nadležnih ministarstava. Na nama je da svakodnevno podsjećamo na poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera koje doprinose smanjenju broja zaraženih i u tom smislu mi štampamo i besplatno dijelimo flajere sa svim uputstvima, dajemo informacije na našim info punktovima i putem naših društvenih mreža. Očekujemo i dalje instrukcije relevantnih subjekata na koje ćemo reagovati blagovremeno.

Prošle godine nije bilo prepoznatljivih maniifestacija u organizaciji TOB-a koje su budvanski brend. Da li postoji mogućnost da se neka od manifestacija ipak realizuje ovog ljeta?

Pratićemo aktuelne epidemiološke mjere i preporuke nadležnih i u skladu sa tim eventualno organizovati neke manje događaje zabavnog i kulturnog karaktera. Budva jeste prepoznata po lijepim manifestacijama, pa jedva čekamo da se vratimo organizaciji istih, budući da je upravo ovaj vid turizma jedan od najomiljenijih na globalnom nivou, a promocija destinacije ovim putem jedna od najefektivnijih.

Da li ste Vi optimista po pitanju ovogodišnje sezone, nadate li se da ćemo uspješnije poslovati nego prošle sezone i šta bi mogli da budu ograničavajući faktori?

Epidemiološka situacija, i u Crnoj Gori i u zemljama koje predstavljaju važna emitivna tržišta za nas, prije svega će diktirati uspješnost ove sezone. Pod uslovom da Crna Gora bude označena kao bezbjedna destinacija, što čvrsto vjerujemo da će biti, nadamo se znatno boljoj sezoni od prošle. Pored toga, važno je uspostaviti protokol putovanja iz ovih zemalja i povratiti avio konekcije sa zemljama ruskog govornog područja.



J.M.