08-09-2015

Matica Boke za Paštroviće: Branićemo svoju vjeru

Matica Boke za Paštroviće: Branićemo svoju vjeru | Radio Televizija Budva

"Matica Boke za Paštroviće upoznala se sa nacrtom Zakona o vjerskim zajednicama, i prosto ne možemo da vjerujemo da se neko, tj. predlagači (sastavljači) toliko drznuli pa hoće da Crkvu uređuju. U dvadesetprvom vijeku kada se govori o slobodama i pravima, uzimaju nam pravo na slobodu vjeroispovjesti, i to samo pravoslavnom življu.

Paštrovići su se vjekovima okupljali oko svojih manastira i crkava, dali veliki broj kaluđera i sveštenika, takvim svojim ophođenjem očuvali vjeru u najtežim vremenima.

Naše svetinje imaju tradiciju i postojanje mnogo prije pominjanja Crne Gore kao države, od zetskih vladara Vojislava, preko Nemanjića (koji su najveći ktitori paštrovskih manastira), Balše III Stratimirovića, carske Rusije, pa sve do primjera čak i okupatora Mlečića, i Austro-ugara, koji ne samo da nisu zadirali u ustrojstvo crkve, već i pomagali izgradnju i obnovu naših svetinja.

Uvijek se svetinji davalo i poklanjalo a ne otimalo. Sve do dana današnjeg kad čujemo da Crkvom treba upravljati država, i da ona određuje vladike. Crkva nije ničija prćija. Stoga i naše predlagače pozivamo da se preispitaju, jer ovakvu namjeru ne samo da nećemo podržati, već smo spremni stati u odbranu naše vjere i naših svetinja", navodi se u saopštenju Matice Boke za Paštroviće koje potpisuje predsjednik Ilija Vuković.