09-09-2021

Mazda otkrila planove za budućnost

Među novostima koje pripremaju u japanskoj automobilskoj kompaniji biće i nekoliko većih SUV-ova. U Hirošimi su otkrili planove za budućnost, a Mazda 3 će biti prvi model u nizu najavljenih promjena koje pripremaju.


Foto: Mazda.com


Nakon redizajna koji je najavljen za narednu godinu, "Trojka" će u novom izdanju biti ponuđena 2024. godine. Veća Mazda 6 u penziju odlazi naredne godine, ali bi se njena nova generacija na platformi koja sa sobom donosi zadnji pogon i novi redni 6-cilindarski motor trebala pojaviti krajem naredne ili početkom 2023. godine. U opciji za novu "Šesticu" spominje se i integralni pogon.

Mazda MX-5 ostaje u priči, a suštinska promjena na izvrsnom "open air" dvosjedu bit će hibridna pogonska opcija koja će biti spremna do 2025. godine.

U penziju uskoro ide i model CX-3, a za broj veći model CX-30 kroz proces podmlađivanja proći će 2023. godine. Redizajnirano izdanje modela CX-5 najavljeno je do kraja godine.

Predvodnik Mazdinih novih modela krije se iza oznake CX-50, bit će predstavljen naredne godine i nudiće se u kombinaciji s benzinskim i hibridnim pogonskim opcijama. U planovima je i proizvodnja još većeg SUV-a koji bi se trebao ponuditi iza već patentirane oznake CX-70, a CX-9 koji će biti redizajniran 2024. godine nosiće oznaku CX-90.

Nakon 2025. godine Mazda se poput većine proizvođača okreće prema struji, a postojeće benzinske motore nudiće samo u kombinaciji s hibridnim pogonom.


(Klix.ba)