26-02-2022

Međunarodna konferencija Kulturne i kreativne industrije & baština: Potencijali i izazovi u Petrovcu 4-6. marta

NVO Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru, u svom gradu, u hotelu "Palas" od 4. do 6. marta organizuje veliku trodnevnu međunarodnu multidisciplinarnu konferenciju "Kulturne i kreativne industrije & baština: Potencijali i izazovi", na kojoj će, uživo ili online, učestvovati 40 eksperata iz različitih oblasti - od umjetnosti i kulture do ekonomije i biznisa iz devet evropskih zemalja (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija, Bugarska, Rusija i Italija).

Svečano otvaranje konferencije biće upriličeno u petak, 4. marta, s početkom u 10 časova, u hotelu "Palas", a svi zainteresovani predstavnici medija, institucija i organizacija, kolege iz različitih sektora, kao i najšira javnost koju ova problematika zanima - dobrodošli su da prate rad cijele konferencije, s obzirom na to da je ista otvorenog tipa. Osim prisustva uživo, moguće je pratiti i cjelokupni program skupa online putem (Zoom platforma), a više informacija o detaljima programa biće objavljeni narednih dana.



"Napominjemo da je u pitanju prvi naučni i stručni događaj ovako širokog internacionalnog nivoa i s ovako brojnim učesnicima, u trajanju u tri dana, koji se organizuje u našoj zemlji, a da je posvećen isključivo sinergiji kulturne i prirodne baštine i sve brže rastućeg sektora kulturnih i kreativnih industrija (izdavaštvo, mediji, multimedija, nove tehnologije, kompjuterske igrice, internet aplikacije, komunikacije, marketing, advertajzing, dizajn, modna industrija...)", saopšteno je iz Društva za kulturni razvoj "Bauo".

U periodu tranzicije od kapitalističkih ka postkapitalističkim društvima djelatnosti koje su ranije shvatane kao (pretpostavljeno) neprofitne, kao što su kultura i umjetnost, počele su da se percipiraju i kao ekonomski resurs, a njihove masovne interpretacije, definisane kao "kulturne" i/ili "kreativne" industrije, ulaze u period naglog razvoja.

"Upravo prepoznavajući značaj i potrebu umrežavanja "tradicionalnih" sektora koji se bave kulturom i umjetnošću (javna uprava, javne ustanove kulture, NVO sektor, stručnjaci u kulturi, umjetnici i stvaraoci...) s novim tehnologijama i drugačijim potrebama aktuelnog tržišta, ova konferencija će nastojati da ukaže na široki spektar mogućih puteva, ali i stranputica, kojima se možemo kretati (a nekada i izgubiti) sa željom da ekonomski valorizujemo, komercijalizujemo i u novim medijima promovišemo bogato kulturno i prirodno nasljeđe. Očekujemo da će 40 učesnika i učesnica iz zemlje i inostranstva, na multidisciplinaran, interdisciplinaran i transdisciplinaran, a nadasve na kreativan i konstruktivan način - doprinijeti pružanju odgovora, ali i otvaranju novih pitanja o ovoj sve zastupljenijoj temi u javnom diskursu" - zapisali su prof. dr Ljiljane Gavrilović, etnološkinja-antropološkinja iz Beograda, i mr Dušana Medina, arheolog i menadžer u kulturi iz Petrovca na Moru, predsjednica i član Programskog odbora konferencije", kazali su.

Kao relevantni partneri na ovom projektu prepoznati su akteri lokalne kulturne scene iz naše opštine – javne ustanove kulture i prosvjete: JU Muzeji i galerije Budve, JU Narodna biblioteka Budva i Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva, te nevladina organizacija s kojom Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ od svog osnivanja 2016. godine aktivno i uspješno sarađuje – Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina. Neophodna finansijska potpora za realizaciju ove projektne ideje pružena je od Opštine Budva putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za projekte nevladinim organizacijama u 2021. godini.