07-04-2015

Međunarodni dan zdravlja

Opština Budva/Sekretarijat za lokalnu samoupravu se pridružuje JZU Dom zdravlja Budva u obilježavanju Medjunarodnog dana zdravlja 7. aprila na način što će finansirati izradu i štampu 1.000 flajera.

Međunarodni dan zdravlja | Radio Televizija Budva

U susret realizaciji Akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Budva u 2015 – 2016. godini, Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva, a u okviru oblasti 2. Zdravlje, te plana obilježavanja Međunarodnog dana zdravlja 7. planirana je štampa flajera “Rano otkrivanje raka grlića materice – Šta žena treba da zna?”, autora dr Milice Marović, ginekologa akušera u JZU Dom zdravlja Budva.

Redovni pregledi smanjuju rizik i eventualno propuštena promjena na jednom pregledu može biti evidentirana na slijedećem, dakle prije nego što bolest uznapreduje, što nam je svima cilj – zdravlje žena u Budvi i podizanje kvaliteta života porodice.

Izvod iz flajera “Rano otkrivanje raka grlića materice – Šta žena treba da zna?”: “Prema podacima Svjetske zdrastvene institucije svake godine u svijetu od karcinoma grlića materice oboli oko 500 000 žena, a od toga oko 230 000 umre od ove bolesti, 85% njih u zemljama u razvoju. U Evropi od raka grlića materice obolijeva 65 000, a umre oko 32 000 žena godišnje. Poslije bolesti sistema krvotoka, maligne neoplazme predstavljaju najčešći uzrok umiranja u našoj zemlji. U Crnoj Gori su u 2006. godini od malignih neoplazmi umrle 974 osobe. U novije vrijeme uočava se trend porasta incidence i mortaliteta od karcinoma grlića materice, naročito kod mlađih žena. Cilj nacionalnog programa za prevenciju raka grlića materice je smanjenje incidencije i smrtnosti žena od raka grlića materice u Crnoj Gori.”



Flajeri će biti distribuirani Domu zdravlja u Budvi, Domu zdravlja u Petrovcu, Dispanzeru za žene u Budvi, SMŠ “Danilo Kiš” gdje će ovim povodom u prostorijama hola škole, JZU “Dom zdavlja” Budva organizovati u periodu 9h do 12h kontrolu krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za sve zainteresovane osobe.

Takođe, flajeri će biti distribuirani i marketima kompanije “MEGA MARKETA u Budvi.

Ovim povodom će Sekretarijat za lokalnu samoupravu otpočeti akciju pozivanja pacijentkinja koje u zadnje tri godine nijesu uradile Papanikolau test, a na osnovu evidencije Dispanzera za žene u JZU Dom zdravlja Budva iz registra zdravstvenih kartona dr Milice Marović.