25-03-2024

Medvjedi nijesu imali zimski san, hranu traže i blizu seoskih domaćinstava

Zima je ove godine u Crnoj Gori neuobičajeno topla, zbog čega medvjedi nijesu imali duboki zimski san. U potrazi za hranom približavaju se seoskim domaćinstvima i prave štetu.

Medvjedi nijesu imali zimski san, hranu traže i blizu seoskih domaćinstava | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Selo Kupina, nadomak kanjona Platija, često obilaze neuobičajeni gosti. Ko medvjeda nije vidio onda je barem morao tragove njegove posjete.

"Snijeg je bio mali i kad smo išli da obiđemo kuću našli smo tragove bukvalno ispred kuće jer je on postao kao domaća životinja. Pojavljuje se često i pravi nezgode ne samo pčelarima nego poljoprivrednicima koji drže stoku", kazao je pčelar Željko Vlahović.

Zato je Željko obezbijedi osvoje pčele električnom ogradom kako bi spriječio ulazak medvjeda.

"Ona radi na principu solarne, on ako dođe dohvati njuškom, ne može ga ubiti, ne ostavlja posljedice, ali on od straha više neće doći", kazao je Vlahović.

Medvjedi su ove zime bili izuzetno aktivni zato što nijesu spavali zimski san jer hladnoće praktično da nije ni bilo.

"Oni nijesu išli u hibernaciju čak ni na sjeveru, izuzev zenki koje su noseće jer one moraju da idu u brlog i rađaju mlade bez obzira da li je napolju snijeg ili ne", kazao je Aleksandar Perović iz Centra za zaštitu i pručavanje ptica (CZIP).

Zato se medvjedi približavaju domaćinstvima i prave štetu naročito na pčelinjacima. Perović koji se bavi proučavanjem medvjeda savjetuje da okolinu držimo čistom.

"Medvjed je svaštojed i on će prići kućama u potrazi za hranom. Moramo držati okolinu čistom i ukoliko postoje pčelinjaci, stoka, čovjek mora biti prisutan. Medvjed kada vidi čovjeka u 99% slučajeva bježi, poruka bi bila da je medvjed više uplašen od ljudi nego mi od njih koliko god to čudno zvučalo", kazao je Perović.

A pčelar Željko se ipak nada da neće doći do njegovog susreta sa medvjedom.

"Meni je jasno da je ukras prirode ali te štete pogotovo na pčelinjaku teško je nadoknaditi mada bi bilo najbolje da nikako ne dođe", zaljučio je pčelar Željko Vlahović.