11-10-2023

Milla: Sjever Crne Gore može razviti turizam koji će trajati 365 dana

Otvaranje tunela od Kolašina prema Andrijevici ispod Jelovice jako bi doprinijelo da sadržaji koje može da ponudi Nacionalni par Prokletije budu pristupačniji i dostupniji mnogobrojnim turistima.

Milla: Sjever Crne Gore može razviti turizam koji će trajati 365 dana | Radio Televizija Budva

Foto: Media Biro

Na drugoj sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva koja je juče održana u Plavu fokus rada je stavljen na turističkim potencijalima Opštine Plav, ali i prezentaciji "Uporedne analize postojećeg zakonodavnog okvira o sezonskom zapošljavanju u Crnoj Gori i Hrvatskoj u sektoru turizma" koja je urađena u sklopu projekta "Pojednostavljenje sezonskog zapošljavanja u sektoru turizma u Crnoj Gori" koji sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i Privredna komora, a finansira GIZ.

Ovoj značajnoj sjednici su između ostalih prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, Opštine Plav, Turističke organizacije opštine Plav, Privredne komore Crne Gore, Hotelske grupe Montenegro Stars, a sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora Ranko Jovović.

“Mi smo kao Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore inicirali ovu sjednicu kako bismo čuli relevantne državne institucije, ali i lokalnu upravu Plava, da se zajedno povežemo i vidimo koji su sve to izazovi koji prate privredu Plava i nadam se da ćemo u narednom periodu imati češće sjednice na sjeveru Crne Gore. Ono što je veliki potencijal Plava, osim Nacionalnog parka i jezera, jeste plan puta od Plava prema Dečanima i razvoj Bogićevice. Mislim da država tu mora vrlo brzo da reaguje strateškim dokumentima i razvojem plana da damo primat razvoju tog dijela Crne Gore,” ispričao je Jovović.

Istakao je i da bi otvaranje tunela od Kolašina prema Andrijevici ispod Jelovice jako doprinijelo da sadržaji koje može da ponudi Nacionalni par Prokletije budu pristupačniji i dostupniji mnogobrojnim turistima.

Sve te prijedloge razmotriće Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma čiji državni sekretar za ekonomiju Armend Milla je prisustvovao ovoj sjednici. Istakao je da je popularizacijom ruralnog turizma Plav sve atraktivniji za strane turiste čemu svjedoče i MONSTAT-ovi podaci da je u prvih sedam mjeseci ove godine posjećenost sjevera Crne Gore bila veća za 15%.

“Danas smo imali priliku da saznamo o par projekata koji su od velikog značaja za lokalno stanovništvo Plava, samim tim ti projekti se moraju pisati, gurati i finasnirati. Danas smo imali konstruktivnu komunikaciju na ovoj sjednici i smatram da će Vlada Crne Gore ostati posvećena razvoju sjevera Crne Gore, jer smatramo da taj dio Crne Gore diše punim plućima uzimajući u obzir da sjever Crne Gore može razviti turizam koji će trajati 365 dana baš kao i jug Crne Gore,” kazao je Milla.

Istakao je da Ministarstvo ostaje na raspolaganju svim privrednicima i mještanima kako bi se svi projekti od suštinskog značaja za Plav i Gusinje sproveli u djelo.

“Ja sam apelovao na lokalno stanovništvo da prate dešavanja na web sajtu Vlade Crne Gore, jer Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma svake godine organizuje programe podrške za razvoj seoskih domaćinstava. Ove godine smo opredijelili oko 400.000 eura za razvoj manifestacionog turizma gdje smo mi kao Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma podržavali tri manifestacije koje su se održavale u Plavu,” istakao je državni sekretar.


Milla je posebno istakao i 1.500.00 eura vrijednu Programsku liniju za nabavku opreme velike vrijednosti za turizam, te pozvao mještane Plava da kandiduju svoje projekte i za ovakvu vrstu vrijedne podrške.

Zahvalnost za ovakvu podršku resornog ministarstva izrazio je predsjednik Opštine Plav, Nihad Canović. Koji je istakao i značaj sjednice Odbore na kojoj su se mogla čuti razna zapažanja privrednika iz Plava o tome koji su to akutni problem koji muče ovu opštinu i na čemu bi trebalo raditi u narednom periodu kako bi se poboljšao ukupni ambijent za razvoj turizma.

“Izuzetno je važno što je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma uzelo učešće jer i oni mogu da čuju koji su to zahtjevi građana Plava, šta to mogu da pojednostave u svojim procedurama kako bi programi koje nude, a koji se tiču unapređenja privrednog ambijenta bili prilagođeni na način koji odgovara našim građanima. Glavni zaključak je da Plav ima velike kapacitete i potencijale koje je potrebno staviti u veću funkciju razvoja nego što je do sada bio slučaj, da će na tom planu dosta pomoći izgradnja hotela Visitor sa četiri zvjezdice i stavljanje u funkciju dijela hotela Plavsko jezero što je prema najavama investitora planirano za maj sljedeće godine,” kazao je Canović.

Sve ovo bi moglo uticati da slika Plava naredne godine bude znatno izmijenjena u korist svih građana Plava i smanjiti migracije iz ovog grada.

(Media Biro)