08-12-2023

Ministar odbrane Dragan Krapović u zvaničnoj posjeti Briselu: Posvećenost evroatlantskim vrijednostima i regionalnoj stabilnosti

Pod okriljem Vlade Crne Gore, ministar odbrane, Dragan Krapović, planira boravak u Briselu od 12. do 15. decembra 2023. godine, što označava njegovu prvu zvaničnu posjetu NATO i EU nakon stupanja na dužno, navodi se u platformi za posjetu na zvaničnom sajtu Vlade,


Krapović (Foto: gov.me)

Tokom ovog značajnog susreta, kako ističu, ministar će izraziti snažnu posvećenost Vlade Crne Gore ciljevima i vrijednostima evroatlantske zajednice.

"Ministar Krapović će, tokom susreta sa visokim NATO zvaničnicima, naglasiti predanost Crne Gore ispunjavanju svih zadataka sa NATO agende. Poseban fokus će biti stavljen na aktuelni bezbjednosni kontekst, koji zahtijeva snažan i odlučan odgovor cjelokupne međunarodne zajednice. Ministar će istaknuti da će Crna Gora svojim djelovanjem demonstrirati odlučnost u očuvanju statusa kredibilne NATO članice. Ujedno, ministar će najaviti paralelne napore Crne Gore na ubrzanju pristupa Evropskoj uniji i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Očekuje se da će tokom posjete razgovarati o aktivnostima koje podržavaju put zemlje ka članstvu u EU", navodi se.

Tokom sastanka sa zamjenikom generalnog sekretara NATO, Mirčejom Džoanom, ministar Krapović će se osvrnuti na aktivnosti saveznica na planu intenzivne transformacije, unapređenja kapaciteta i sposobnosti Alijanse. Naglasak će biti na doprinosu Crne Gore u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, kao odgovoru na bezbjednosna kretanja na istoku Evrope.

Ministar će takođe istaći odgovornost Crne Gore u investiranju u odbrambene kapacitete i najaviti planove za dostizanje nivoa izdvajanja od najmanje 2% BDP-a u tu svrhu. Ova investicija predstavlja jasan pokazatelj posvećenosti zajedničkim ciljevima i jedinstva unutar NATO saveza.

U vezi sa situacijom u Ukrajini, ministar Krapović će naglasiti podršku ukrajinskom narodu, najaviti podršku Programu višegodišnje podrške i izraziti očekivanje da će saveznice pružati političku i praktičnu pomoć Ukrajini.

Ministar će se osvrnuti i na regionalnu situaciju, naglašavajući važnost očuvanja trajne stabilnosti Zapadnog Balkana. Izraziće očekivanja da će Alijansa nastaviti pružati konkretne vidove pomoći državama aspirantima, promovišući evropsku i evroatlantsku perspektivu regiona.

"Posjeta ministra Krapovića Briselu takođe će biti prilika za sastanke sa zvaničnicima Evropske unije, gdje će razgovarati o aktivnostima na putu ka punopravnom članstvu u EU. Ministar će naglasiti posvećenost Vlade Crne Gore ovom spoljnopolitičkom prioritetu, uz nadu da će Izvještaj Evropske komisije poslužiti kao smjernica za dalje reforme. Sastanak sa ambasadorima Kvinte pri NATO, odnosno Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, fokusiraće se na jačanju kolektivne odbrane i regionalne stabilnosti. Ministar će posebno naglasiti podršku mandatu NATO snaga na Kosovu i EUFOR u BiH, osudivši secesionističku retoriku koja predstavlja prijetnju stabilnosti Zapadnog Balkana", zaključuje se.