06-05-2020

MJU: SO Budva da se obrati Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje

Ministarstvo javne uprave saopštilo je Pobjedi, reagujući na saopštenje Demokrata, da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori znatno bolja i da bi se povodom održavanja sjednice trebalo obratiti Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje.

MJU: SO Budva da se obrati Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, RTV Budva

- Kako je mišljenje Ministarstva javne uprave dato prije više od dvadeset dana, a u međuvremenu je došlo do značajnog poboljšanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori, pa i činjenice da se održavaju sjednice Skupštine Crne Gore, Ministarstvo smatra da bi se za sve buduće aktivnosti Skupštine opštine Budva i moguće održavanje sjednica trebalo kontaktirati resorno Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje u cilju pribavljanja mišljenja u vezi epidemiloške procjene rizika održavanja sjednice.

Podsjeća se da je povodom dopisa Zajednice opština Crne Gore od 15. aprila 2020. godine, a u vezi sa primjenom člana 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji se, odnosi na donošenje akata koji su u nadležnosti skupštine opštine, a kada se skupština opštine ne može sastati ili kada je onemogućen njen rad, Ministarstvo javne uprave je, 16. aprila 2020. godine, u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tima, a nakon uvođenja privremene mjere zabrana javnog okupljanja, obavijestilo Zajednicu opština, da je, na osnovu mišljenja Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje, zabranjeno održavanje sjednica skupštine, osim ukoliko nema mogućnosti održavanja sjednica elektronskim putem.

- Mišljenje je dato u cilju ublažavanja posljedica po građane i privredu nastalih usljed aktuelne situacije izazvane epidemijom korona virusa, kao i jedinstvenog postupanja opština prilikom donošenje odluka i mjera koje bi ublažile te posljedice. Iz navedenog, kao i što se navodi u saopštenju odbornika Demokratske Crne Gore Budva, mišljenje Ministarstva javne uprave je dato 16. aprila 2020. godine, ali ne stoji da je u njemu navedeno: „do daljnjeg zabranjeno održavanje sjednica skupština“, već da je u tada aktuelnoj epidemiološkoj situaciji zabranjeno svako fizičko okupljanje, pa samim tim i održavanje sjednica skupštine opštine, osim ako se ne mogu elektronski održati, zaključuje se u saopštenju.


Izvor: Pobjeda