03-05-2023

MMCG: Djeca i mladi moraju biti sigurni!

Imajući u vidu nedavne nemile događaje u Crnoj Gori, kao i današnji u Srbiji, krovni savez mladih u Crnoj Gori - Mreža za mlade Crne Gore (MMCG) oglašava se saopštenjem za javnost.


Foto: MMCG

Kako su naveli, svjedoci smo da je posljednih mjeseci zabilježen veliki broj napada na djecu i maloljetnike, što od strane njihovih vršnjaka, ali i odraslih.

"Slučaj iz dvije podgoričke škole, napad na sportiste iz BiH u Baru, napad na dječaka zbog majice koju je nosio, samo su neki od primjera koji su potresli našu zemlju, ali i region. Današnji događaj iz Beograda je još jedan vid brutalnog nasilja u kojem je više nevine djece izgubilo svoj život", kazali su iz Mreže za mlade.

Oni su ocijenili da su društvene mreže danas više nego ikada dostupne su mladima, te konstatovali da poruke koje se tamo šalju nerijetko pozivaju i na nasilje.

Takođe, kako su naveli, brojni filmovi, serije, ali i programi koji se plasiraju mogu negativno utacati na mlade.


Foto: MMCG

"Ključno je reagovati preventivno, pružiti podršku mladima, a ako govorimo konkretno o školi, neophodno je imati adekvatne psihološko-pedagoške službe, kao i osobe koje će brinuti o bezbijednosti djece", navode oni.

MMCG poziva institucije da se ozbiljno uključe u borbu protiv vršnjačkog nasilja u Crnoj Gori, kako bi se stvorili adekvatni mehanizmi za prevenciju nasilja, ali i ambijent da odgovorni u skladu sa zakonom snose posljedice.

"Mreža za mlade Crne Gore želi brz oboravak svoj djeci koja su preživjela neki vid nasilja i izražava iskreno saučešće porodicama nastradalih u tragediji koja se dogodila u osnovnoj školi u Beogradu", zaključuje se u saopštenju.