28-06-2023

Morsko dobro za 8,1 milion kupuje svih šest trajekata Pomorskog saobraćaja

Direktor Morskog dobra, Mladen Mikijelj, donio je odluke o izboru najpovoljnije ponude za kupovinu šest trajekata i rezervnih dijelova ukupne vrijednosti 8,1 milion EUR sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV), piše Pobjeda.

Morsko dobro za 8,1 milion kupuje svih šest trajekata Pomorskog saobraćaja | Radio Televizija Budva

Foto: rtcg

Na tender koji je raspisan krajem maja i sproveden po skraćenoj proceduri zbog hitnosti, očekivano se javio samo Pomorski saobraćaj, koji je ponudio po euro manje u odnosu na procijenjenu vrijednost pojedinačnih trajekata.

Tako će, kako piše list, poslije mnogo političke buke i nevolja, kako za lokalno stanovništvo, tako i turiste, koje su počele ukidanjem trajektne linije Kamenari Lepetane u večeri otvaranja Praznika mimoze, dvije obale ponovo spajati trajekti braće Ban, koji će građane koštati preko osam miliona EUR.

Ova kompanija bi trajekte, koji su trenutno usidreni u brodogradilištu u Bijeloj, trebalo da isporuči najkasnije do 15. jula, a Morsko dobro da plati kupoprodajnu cijenu prije isporuke.

Tender je bio podijeljen u sedam partija, pa će najskuplji trajekt biti plaćen 2,8 miliona EUR, a najjeftiniji 110 hiljada EUR.

Preostali će ih koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona EUR, a rezervni dijelovi i prateća oprema za trajekte 910,6 hiljada EUR.

Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari Lepetane.

Do maja su saobraćala samo dva trajekta čiji je ukupni kapacitet 60 vozila, zbog čega su stvarale kilometarske kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali.

Morsko dobro je 4. maja zakupilo trajekt Igalo u vlasništvo Pomorskog saobraćaj, a nakon čega je počela i naplata prevoza. Ovaj zakup produžen je za još mjesec, a dodatno je zakupljen i još jedan trajekt.

Morsko dobro je trajekt Prizna preimenovan u 30. avgust, star 53 godine, početkom marta platilo 569 hiljada EUR. Tim poslom bavi se Specijalno državno tužilaštvo (SDT), u koji se, prema nedavnim izjavama iz tužilaštva, uključio i Interpol.

Prošle sedmice na ovoj liniji zaplovio i trajekt Ruka pravde kupljen u Grčkoj za 3,2 miliona EUR.

Mikijelj je naveo da će dvije trećine ukupnih prihoda od trajektne linije biti zarada, te da je prošle sedmice prihodovan prvi milion od preuzimanja.