24-05-2023

Nagli porast depresije, tuge i beznađa, posebno među djevojčicama

Upotreba društvenih medija je glavni uzrok depresije, anksioznosti i drugih problema među tinejdžerima u SAD, upozorio je šef Službe javnog zdravlja SAD (Surgeon General), doktor medicinskih nauka i viceadmiral Vivek Murti (Vivek Murthy), dugogodišnji zagovornik društvenog značaja mentalnog zdravlja, izvještava TV kuća NBC.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Njegovo upozorenje o društvenim medijima dolazi pošto su među tnejdžerima tokom protekle decenije naglo porasle stope depresije, tuge i beznađa, posebno među djevojčicama.

Šef Službe javnog zdravlja SAD poziva tehnološke kompanije i poslanike da preduzmu "hitne mere" kako bi na društvenim mrežama zaštitili mentalno zdravlje djece i adolescenata.

On u izveštaju objavljenom u utorak skreće pažnju na rastuću zabrinutost zbog posljedica korišćenja društvenih medija na mentalno zdravlje djece i adolescenata. Murti apeluje na kreatore politike i kompanije koje prave platforme društvenih medija da sa roditeljima podijele teret upravljanja time kako djeca i adolescenti koriste društvene medije, navodi NBC.

Murti mentalno zdravlje mladih smatra "ključnim pitanjem javnog zdravlja" i poziva kreatore politike da pomognu u osiguravanju jakih sigurnosnih standarda da bi se adolescenti i tinejdžeri zaštitili od izlaganja štetnom sadržaju i od prekomjerne upotrebe društvenih medija.

Po izvještaju šefa Službe javnog zdravlja SAD, do 95 odsto tinejdžera između 13 i 17 godina kaže da koristi platforme društvenih medija. Otprilike trećina kaže da "skoro konstantno" skroluje, objavljuje ili na drugi način učestvuje u društvenim medijima.

"U ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza da sa sigurnošću kažemo da su društveni mediji dovoljno bezbjedni za našu decu", rekao je Murti u jednom intervjuu i naglasi da "sada moramo da preduzmemo mere da bismo bili sigurni da štitimo našu decu".

Njegov izveštaj objedinjuje istraživanja koja povezuju upotrebu društvenih medija i loše mentalno zdravlje adolescenata, kao što je studija iz 2019. koja je otkrila da su tinejdžeri koji su provodili više od tri sata dnevno na društvenim medijima "suočeni s dvostruko većim rizikom da imaju loše mentalno zdravlje, uključujući simptome depresije i anksioznosti".

Usamljenost je postala epidemija u SAD, kaže šef Službe javnog zdravlja SAD, a prošle godine učenici viših razreda osnovnih i srednjih škola rekli su u ispitivanju da na platformama društvenih medija svakodnevno provode u proseku tri sata i 30 minuta.

Džim Stejer (Jim Steyer), osnivač "Common Sense Media", organizacije koja se zalaže za zakone i politike kako bi mediji bili više prilagođeni deci, rekao je da je Murtijev savet "apsolutno na mjestu" i "trebalo bi da bude poziv svakom roditelju u ovoj zemlji, svakom kreatoru politike, da moramo da stavimo fokus i uložimo resurse u to", prenijela je NBC.

Najpopularnije platforme društvenih medija među tinejdžerima u SAD su TikTok, Snapchat i Instagram, utvrdio je Istraživački ceentar Pju (Pew).

"Depresija među adoslescentima je počela da raste oko 2012. godine, u vreme koje se poklapa sa popularnošću pametnih telefona", rekla je Džin Tvengi (Jean Tvenge), profesorka psihologije Državnog univerziteta u San Dijegu i autorka knjige "Generacije: Stvarne razlike između generacije Z, Milenijalaca, Generacije Iks, Bumera i ćutljivih - i šta one znače za budućnost Amerike" (Generations: The Real Differences between Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers and Silents—and What They Mean for America’s Future).

To je bilo i vreme, rekla je Tvengi, kada su " 'lajkovi' na objavama postali uobičajeni, a algoritmi su počeli da postaju sofisticiraniji da bi duže zadržali ljude na društvenim medijima. To očigledno nije slučajnost".

Izveštaj šefa Službe javnog zdravlja SAD okrivljuje društvene medije i za poremećaje u ishrani, tjelesnu dismorfiju i nisko samopoštovanje mladih. Neki dokazi takođe ukazuju na moguću vezu prekomjerne upotrebe društvenih medija i poremećaja pažnje ili hiperaktivnosti tinejdžera.

Tvengi je rekla, piše NBC, da društveni mediji mogu uticati na mentalno zdravlje na različite načine. I spavanje i društvena interakcija licem u lice su korisni za mentalno zdravlje, rekla je ona, ali problem je ako su djeca na mreži kada bi trebalo da budu u krevetu ili da provode vrijeme s prijateljima.

Ona je ukazala da osjećati se izostavljenim i upoređivati se s drugima takođe može biti štetno.

"Čak i ako na intelektualnom nivou znate da je neko možda napravio i 200 selfija da bi dobio jedan dobar, na emotivnom nivou je to drugačije, to nije baš 'svareno' ", rekla je Tvengi.

Izvještaj šefa Službe javnog zdravlja SAD navodi preporuke i za tehnološke kompanije i za zakonodavce.

"Kreatori politike moraju da pomognu da imamo jake bezbjednosne standarde da bismo zaštitili našu djecu od izloženosti štetnom sadržaju, kao i da ih zaštite od prekomjerne upotrebe društvenih medija", rekao je Murti i ukazao da to znači i primjenu minimalnih starosnih granica.

Kompanijama se savetuje da kreiraju bolje alate za zaštitu tinejdžera i da smanje funkcije koje podstiču djecu da duže ostanu na mreži.

Šef Službe javnog zdravlja SAD podsjeća da roditelji mogu dati dobar primjer kako izgleda odgovorno i zdravo korišćenje društvenih medija time što sami sebi ograniče upotrebu, vodeći računa o tome i kada i kako roditelji dijele informacije ili sadržaj o svom djetetu i time da se pozitivno ponašaju na društvenim mrežama.

Roditeljima i starateljima šef Službe javnog zdravlja SAD savjetuje da pomognu djeci tako što će ih učiti o tehnologiji i kako da budu odgovorni onlajn učesnici prikladno svom uzrastu.

"Razgovarajte s djecom o prednostima i rizicima društvenih medija, kao i o važnosti poštovanja privatnosti i zaštite ličnih podataka na način koji odgovara njihovom uzrastu. Razgovarajte s djecom o tome s kim se povezuju, podešavanjima privatnosti, iskustvima na mreži i kako tamo provode vrijeme", preporučio je šef Službe javnog zdravlja SAD, prenosi agencija AP.

(Beta)