28-12-2023

Najbolji evropski mali gradovi

Poznati američki turistički magazin Travel+Leisure je objavio listu najboljih malih gradova u Evropi. Među 17 gradova koji se nalaze na listi, svoje mjesto su našla i dva grada iz našeg regiona, iz Hrvatske i Slovenije

Najbolji evropski mali gradovi | Radio Televizija Budva

Bled, Foto: Pixabay

Evropski mali gradovi su trenutno najpopularniji i najbolji turistički sadržaj i trend koji će po svemu sudeći još dugo ostati sa nama. Travel+Leisure ističe da na svaki London ili Pariz dolazi još po najmanje nekoliko stotina malih gradova koje treba staviti na spisak željenih destinacija.

U Evropi ih ima puno, ali je napravljena lista od 17 gradova koje krase nevjerovatni krajolici, ukusna hrana, odlični turistički sadržaji i još mnogo toga. Magazin je izdvojio i dva grada iz našeg regiona, iz Slovenije i Hrvatske. U pitanju su dva potpuno različita grada, jedan se nalazi na obali, dok se drugi nalazi u kontinentalnom dijelu Slovenije. U pitanju su Rovinj i Bled.

Na prvom mestu se nalazi Cel am Ze, mjesto sa izuzetnim pejzažom, smješteno među planinama i jezerima u Austriji. Nalazi se u austrijskim Alpima u okrugu Salcburg, i u njemu živi oko 10.000 stanovnika. Najpoznatije je po skijanju zimi i pješačenju i biciklizmu tokom ljeta, i nudi brojne aktivnosti na otvorenom.

Bled se nalazi na trećem mjestu, i opisan je kao slikoviti gradić koji izgleda kao da je izašao iz knjiga braće Grim. Njegov najistaknutiji simbol i obilježje je crkva iz 17. veka smještena na ostrvu u obliku suze u Bledskom jezeru, do kog se dolazi brodićem. Grad Bled i njegova okolina nude aktivnosti na otvorenom tokom cijle godine, pa se može posjetiti u bilo kom periodu.

Rovinj se nalazi na 14. mestu, i opisan je kao idiličan mediteranski gradić oslikan svijetlim bojama, sa krivudavim i romantičnim uličicama i vrhunskom gastronomskom ponudom. Osim starog dijela grada, treba istražiti i okolinu, jer cijela Istra pruža zaista puno mogućnosti za sadržajan odmor.

Lista 10 najboljih malih gradova u Evropi izgleda ovako:

Cel am Ze, Austrija

Ganđi, Italija

Bled, Slovenija

Rotenburg ob der Tauber, Nemačka

Sejdisfjor, Island

Kadakis, Španija

Sozopol, Bugarska

Sen Žan de Lizu, Francuska

Otepa, Estonija

Otranto, Italija


(TU Magazin)