08-05-2022

Najbolji nastupi u istoriji Evrovizije

Novo izdanje Evrovizije, najdugovječnijeg televizijskog šou programa, ponovo je pred nama i u to ime riješili smo da se podsjetimo najboljih nastupa u njegovoj istoriji. Naravno, pomalo je nezahvalno tvrditi da je ovo jedina moguća lista koja obuhvata 65 izdanja takmičenja, tako da je ovo samo jedna varijanta.


Foto: Facebook/Eurovision Song Contest

Prva Evrovizija održana je 1956. godine u Švajcarskoj, a jedina godina kada je preskočeno izdanje bila je 2020, zbog pandemije korona virusa. Najviše pobjeda na ovom takmičenju ima Irska, čak sedam, a ovogodišnje izdanje održava se u Torinu, jer su prošlogodišnji pobjednici bili italijanski predstavnici Maneskin.

ABBA – Waterloo (Švedska), 1974.



Može se reći da je ovaj nastup predstavljao prekretnicu u karijeri švedskog benda, koji je kasnije postao jedan od najuspješnijih pobjednika Evrovizije, a održan je u Brajtonu, nakon što je Luksemburg odbio da bude domaćin događaja drugu godinu zaredom nakon uzastopne pobjede.

Lorin – Euphoria (Švedska), 2012.



Na događaju čiji domaćin je bio Baku, Lorin je za svoju pjesmu zaradila najviše maksimalnih ocena drugih zemalja učesnica u istoriji, a njena pjesma postigla je uspjeh u cijeloj Evropi.

Lordi – Hard Rock Hallelujah (Finska), 2006.



Iako je izgled i nastup finskih metalaca na Evroviziji u Grčkoj šokirao mnoge, većina reakcija je ipak bila pozitivna i zasluženo su pobijedili. Iako nisu postali šire popularni, ovaj nastup ipak ostaje zabilježen u analima.

Maneskin – Zitti E Buoni (Italija), 2021.



Još jedna žanrovski neuobičajena pjesma za Evroviziju donijela je Italiji prvu pobjedu još od 1990. godine i lansirala Maneskin na vrh većine lista najslušanijih pjesama.

Mikolas Jozef – Lie To Me (Češka), 2018.



U godini u kojoj je konkurencija bila velika i napeta, češki predstavnik donio je zanimljiv školski stil i veoma zahtjevnu koreografiju koju je lako izveo i koja je osvojila mnoge, naročito kolut u vazduhu.

Aleksander Ribak – Fairytale (Norveška), 2009.



Još jedan spektakularan nastup oduševio je publiku i zaradio najviše poena po tada aktuelnom sistemu ocjenjivanja. Virtuoznost na violini je odlično išla uz plesače i vatromet koji se aktivirao u ključnim trenucima.

maNga – We Could Be The Same (Turska), 2010.



Ovaj futuristički nastup imao je sve – robote, metal i sjajne efekte, što je na kraju ipak bilo dovoljno samo za drugo mjesto, ali u pitanju je nastup koji mnogi još uvijek pamte.


Izvor: Cosmopolitan Espana/City magazine