03-08-2023

Najviše nelegalne gradnje na Skadarskom jezeru

Tokom prošle godine je na prostoru pet nacionalnih parkova u našoj državi registrovano je čak 70 slučajeva nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih promjena na tim površinama, piše u Izvještaju o stanju uređenja prostora u 2022. godini koji je objavljen na sajtu Vlade.

Najviše nelegalne gradnje na Skadarskom jezeru | Radio Televizija Budva

Skadarsko jezero (Foto: Pixabay)

Kako je precizirano, za sve protivpravne aktivnosti sačinjeni su zapisnici o izvršenoj kontroli kao i foto dokumentacija koja je proslijeđena “Službi za pravne, opšte poslove i kontrolu Javnog preduzeća, ministarstvu ekonomije i turizma i komunalnim inspekcijama u Podgorici, Cetinju i u Baru”.

Jedan slučaj nedozvoljenih promjena evidentiran je u NP Lovćen, a na području NP Skadarsko jezero pronađeno je čak 45 slučajeva nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih promjena u prostoru.

U NP Prokletije registrovano je 14 slučajeva nedozvoljene gradnje, u NP Biogradska gora osam, dok su na teritoriji NP Durmitor tokom 2022. godine zabilježena dva slučaja nelegalne gradnje i drugih nedozvoljenih aktivnosti u prostoru.

“Svi evidentirani slučajevi bespravne gradnje ili drugih oblika devastacije prostora su procesuirani nadležnim institucijama na dalje postupanje i odlučivanje”, ističe se u dokumentu.

Kako se navodi, pitanja izgradnje adekvatnog sistema upravljanja prostorom - uključujući status djelatnosti prostornog i urbanističkog planiranja (uz adekvatnu institucionalnu organizovanost), imaju karakter “vrhunskog društvenog interesa i državnog prioriteta”.

“Pri propisivanju novih, rješenja sadržanih u Nacrtu zakona o planiranju prostora, kojima će se redefinisati politika planiranja prostora - potrebno je imati u vidu dostignuti stepen razvoja, razvojne resurse i potencijale i komparativne prednosti Crne Gore, kao osnov njene konkurentske sposobnosti; strateško opredjeljenje Crne Gore da racionalno i održivo koristi svoje prirodne i stvorene resurse i da se razvija kao ekološka država, u skladu sa ustavnim određenjem; primjenu principa održivog razvoja; nastavak tranzicijskih reformi; brži i održivi rast ekonomije; postizanje socijalnog razvoja i socijalne kohezije”, piše u dokumentu.

Kako bi se obezbijedio kuntinuitet u planiranju prostora do donošenja novog Zakona na osnovu člana 218 važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, nastaviće se, navode, izrada planskih dokumenta nižeg reda (prostorno urbanistički planovi, detaljni urbanistički planovi, urbanistički projekti i dr.).

“Pri tome će se poseban akcenat dati pitanjima zaštite unaprjeđenja životne sredine i sagledavanju ovih pitanja u najranijoj fazi izrade planskih dokumenata”, piše, između ostalog, u Izvještaju o stanju uređenja prostora u 2022. godini.