06-09-2018

Narodna biblioteka Budva obilježva Međunarodni dan pismenosti

Povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. septembra, JU Narodna biblioteka Budve, će u petak, 7. septembra u 13h obilježiti ovaj praznik radionicom pod nazivom “Ko se boji pravopisa?”, koju će voditi profesorice Sanja Vojinović iz OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" i Milena Radović Savić iz "Druge osnovne škole".

Narodna biblioteka Budva obilježva Međunarodni dan pismenosti | Radio Televizija Budva

One će sa učenicima od šestog do devetog razreda na radionici, koja će se odvijati u čitalačkom prostoru Narodne biblioteke Budve, na prikladan i učenicima zanimljiv način realizovati osmišljeni kviz znanja iz oblasti pravopisa.

Cilj je da se Dan pismenosti obilježi učešćem učenika, budući da se osnovi pismenosti stiču najviše upravo kroz programe osnovnih škola.

UNESCO je 17. novembra 1965. godine proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedinca, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podśeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta. Pismenost je jedno od ljudskih prava, implicitno sadržano u pravu na obrazovanje. Ono je prepoznato kao pravo u nizu međunarodnih konvencija i uključeno u tekstove ključnih mešunarodnih deklaracija.