11-01-2021

Nekontrolisana gradnja veliki problem MZ Gospoština

Nekontrolisana gradnja predstavlja jedan od osnovnih problema sa kojima se suočavaju predstavnici Mjesne zajednice Gospoština. U saradnji sa gradskim arhitektom očekuju da će pronaći model za gradnju kako je to regulisano u nekim evropskim državama da zaštite zelene površine.

Nekontrolisana gradnja veliki problem MZ Gospoština | Radio Televizija Budva

Foto: printscreen TV Budva

MZ Gospoština u neposrednoj blizini Starog grada do prije deceniju bilo je prepozanto po lijepim porodičnim kućama i vilama, a sada je izgubilo prepoznatljivi šarm zbog nekontirlisane gradnje u ovom dijelu grada.

"Mi ćemo pokušati da u saradnji sa glavnim gradskim arhitektom i njegovom službom maskimalno oblikujemo, to što je ovdje moguće raditi, ne samo sa aspekta vizuelnog identiteta, što je veoma bitno za centralnu zonu grada, nego i sa aspekta infrastrukturne pristupačnosti. Naselje je već u velikom problemu infratsrukturno, a možete zamisliti šta će se desiti ako nastavi sa nekontrolisanom gradnjom", kazao je Ljubo Rađenović, predsjednik MZ Gospoština.

U narednom periodu naš sagovornik kaže da će u sradnji sa glavnim gradskim arhitektom da nađu model za gradnju, a u cilju očuvanja zelenih površina.

"Mi nijesmo protiv gradnje, već smo za to da ako se gradi u jednom naselju koje se predstavlja kao ekskluzivno naselje, u centru metroploe tutizma Crne Gore, to ipak bude gradnja koja neće biti najjeftinija moguća gradnja, već gradnja gdje se posebna pažnja vodi o eksterijeru gradnje i zelenim površina. Gospoština je nekada bila prepoznata po baštama i zelenim površinama, ali to nažlost nije više tako. Mi ćemo se potrtuditi zajendno sa glavnim gradskim urbanistom da se te stvari zadrže maksimalno, jer to daje identitet našem naselju", kazao je Rađenović.

Novi predsjednik MZ Gospoština ne gubi nadu da že predtsvanici lokalne samouprave imati sluha za rješavanje novih i starih problema ovog dijela Budve.


D.P.